Зак Браун: "Вече сме на предела"

Изпълнителният директор на McLaren Зак Браун, открито заяви, че партньорството с Хонда не дава необходимите резултати, поради което приближава момента, в който трябва да се вземе решение за бъдещето.

Японският производител планираше да достави нови агрегати на McLaren за Гран при на Канада, но техническите обновления не са готови и дори не е ясно кога ще могат да бъдат използвани от отбора. 

"Хонда полага доста сериозни усилия, но се създава впечатлението, че са се отклонили от правилния курс" - казва Зак Браун за Ройтерс. "Съвсем наскоро ни съобщиха, че обновленията за Монреал не са готови, като дори не ни дадоха срок, в който ще получим новите елементи от двигателната система. Това предизвиква доста размисли от наша страна, защото ситуацията е болезнена, ние не можем вечно да сме последни. И ние, и пилотите ни очакват тези елементи, защото всички сме много разочаровани от случващото се до момента. Работата не е в това, че Хонда не полагат усилия, а в това че не успяват да постигнат необходимия резултат." - казва Браун и продължава: "Изпълнителният комитет на компанията Макларън вече взе решение, че още един такъв сезон би бил неприемлив. Не искам изобщо да разсъждавам за това, какви други варианти имаме. Ние предпочитаме, ако е възможно да спечелим шампионата с Хонда, но ако това е непостижимо, ще трябва да се търсят други решения. Затова сме доста обезпокоени. Не получаваме обещаните обновления навреме, а когато ги получим те работят далеч не толкова ефективно, както се очаква. Това също можем да го изтърпим, но вече сме близо до предела." 

Според Зак Браун, сериозните решения ще се вземат в следващите три месеца, защото след това трябва да се започне и работа по болида за следващия сезон. Не трябва да се забравя, че и Фернандо Алонсо ще вземе решение за оставането си в отбора на Макларън на база на тези резултати.

"Решението за партньорство с Хонда беше правилно, но за съжаление то още не е дало резултат. Една година във Формула 1 е цяла вечност. Три пропилени години са като десет. Това не може да продължава до безкрай!" - споделя Зак Браун. 


Експертите оценяват приноса на Хонда към бюджета на Макларън на около 100 млн. долара на година. Няма съмнение, че в Уокинг не могат да си позволят да изгубят толкова голяма сума. Но в същото време Зак Браун е на мнение, че за последните три години отборът е понесъл сериозни финансови загуби. "Ако пресметнем какви точно са загубите от неполучените премии за място в класирането и прекратените спонсорски договори, то икономическата изгода от сделката с Хонда е далеч по-малка от така изчислената сума..."


Засега представителите на Хонда се въздържат от коментари. 
------------------------------------------
Източник: Reurters
Снимки: McLaren-Honda, Honda

Коментари

  1. Ха, става интересно в комбинация със спекулациите на Еди Джордан за Мерцедес. Дали е възможно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще стане интересно. Зак Браун определено не е Рон Денис...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!