Състезанието на инцидентите

Дани Рикардо спечели Гран при на Азербайджан! Това състезание ще остане в историята!
И не само защото най-охулваният състезател Ланс Строл запуши устата на тези, които му се подиграваха и завърши трети - пред Себастиан Фетел и Люис Хамилтън.

Състезанието бе белязано от много инциденти и влизания на кола на сигурността на трасето, че и дори от прекъсване почти в средата на дистанцията.
Гран при по тесните улици на Баку ще се запомни с невероятната глупост сътворена от доста пилоти. Кой крив, кой прав едва ли е от значение за резултатите, но определено ще има дискусии по няколко важни инцидента.

Първият от тях бе на старта между сънародниците Кими Райконен и Валтери Ботас. На изхода от втория завой Ботас стъпи върху бордюра, който го изхвърли надясно и вече нямаше място за двама на излизане от завоя. Това вероятно струва състезанието на Кими Райконен, но той и в по-късните фази нямаше късмет, защото отломки спукаха гумата му точно в най-неподходящия момент.

Вторият, запомнящ се инцидент бе между съотборниците Серхио Перес и Естебан Окон. При това той идва във второ състезание по ред, след като двамата имаха спречкване и в Канада. Виджай Маля може и да е разследван за сериозни неща, но е редно тези двамата също да бъдат поставени под домашен арест, докато не решат проблемите си извън трасето. Двама съотборници нямат право да предизвикват кола на сигурността на трасето...

Третият инцидент бе най-удивителен! Двама пилоти с общо седем титли се държаха като Пастор Малдонадо и Ромейн Грожан в първия им сезон.
Люис Хамилтън се оплакваше в продължение на много обиколки - колко бавна била колата на сигурността, колко опасно било това за пилотите. И когато колата на сигурността се изтегли за да напусне трасето - Хамилтън намали, влезе в един от завоите и намали отново. Вероятно Себастиан Фетел не бе подготвен за това при излизане от завоя да се намалява прекомерно и го удари отзад. Определено поведението на Хамилтън бе според правилата, но бе неочаквано и много далеч от нормалното и честно поведение на трасето. Но въпреки това - отново повтаряме не наруши правилата.
В отговор на това - Себастиан Фетел - фрустриран от ситуацията предприе "ответни действия" - той се изравни с болида на Хамилтън и го атакува странично, като удари предните гуми на двата болида.

Поведението на пилотите бе разследвано и Фетел бе наказан с 10 секунден престой в бокса. Но преди наказанието да бе наложено - Люис Хамилтън получи наказание от съдбата. Обезопасяващата кокпита му кора се разхлаби след рестартиране на състезанието и той трябваше да влезе в бокса за да я закрепи.



Четвъртият инцидент също не бе маловажен, въпреки че се случи между пилоти от дъното на решетката. Паскал Верлайн и Маркус Ерискон поспориха на пистата, кой от тях двамата е толериран от сегашното и кой от предишното ръководство. Явно Мониша Калтенборн си е тръгнала напразно, щом съотборниците в Заубер се забъркват в инциденти помежду си...

Така ние получихме един невероятен финал на състезанието. Дани Рикардо се оказа начело на колоната след наказанието на Фетел и стопа на Хамилтън.
Рикардо заслужено победи! Втори след дълга битка с всички на трасето и извън него се нареди Валтери Ботас. Финландецът се завърна последен на пистата след първата обиколка, в която трябваше да посети бокса след инцидента с Райконен. По време на колата на сигурността успя да се върне в обиколката на останалите (защото изгуби цяла обиколка в бокса), а след това бавно, но сигурно се добра до подиума.

Ланс Строл определено бе пилота на деня. Младият канадец, който всички обвиняваха в липса на опит и умения изведнъж се оказа на подиума. За много малко Строл изгуби второто място от Валтери Ботас, но си заслужи напитката от обувката - традицията на Дани Рикардо - победителят в това изключително неочаквано състезание!

Пълните резултати от състезанието напълно отразяват наличието и липсата на здрав разум у пилотите! ;)

-----------------

Автор: Димитър Димитров

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!