Голям шлем за Хамилтън в Канада

Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Канада. Направи го безапелационно. Направи го със стил. Направи го по най-забележителния начин - с пръва стартова позиция, най-бърза обиколка, първа позиция от началото до края на състезанието и победа на финала! 
Хамилтън обаче нямаше конкуренция в това състезание. Пилотът на Мерцедес в нито един момент не бе застрашен, нито от съперниците, нито от съотборника си. 
Състезанието започна с впечатляващ старт за Хамилтън и за Макс Верстапен. Младият пилот на Ред Бул буквално се изстреля от петата позиция до втората в края на завой №2, след като прегази предното крило на ферарито пилотирано от Себастиан Фетел. Това вкара германския четирикратен световен шампион рано-рано в бокса и го лиши от шанса да се бори за първото място. Както стана ясно по-късно и от място на подиума.
Тежък инцидент между Карлос Сайнц, Ромейн Грожан и Фелипе Маса доведе кола на сигурността на трасето още в първата обиколка. 
Втората КС-виртуална бе "по вина" на Макс Верстапен, който получи повреда и отпадна от състезанието.

Ред Бул обаче имаха своя "победител" в лицето на Дани Рикардо, който успя да се качи на подиума, като в продължение на доста обиколки опазваше позицията си от пилотите на Форс Индия - Серхио Перес и Естебан Окон. 
Ако се чудите, защо до момента не сме споменали втория в състезанието - да знаете, че е напълно заслужено. Не е сигурно дали Валтери Ботас участваше в състезание, или бе на разходка в парка. Ние така и не разбрахме, дали по вина на режисьорите на предаването, дали по причина на това, че Ботас избегна абсолютно всички битки в това трудно състезание и просто подсигури 1-2 за Мерцедес, но той изобщо не попадна в светлината на прожекторите. Това бе една от причините Хамилтън да има уникален комфорт в тази надпревара, като пилот на Мерцедес със статут на лъч от трилъчата звезда, която включва него, Тото Волф и Ники Лауда...
И ...забележете! Това бе едва първото състезание, в което Мерцедес печелят първа и втора позиция на подиума. (някой грешно наричат това "двойна победа", но победата както е известно е само една, а вторият е първи от изгубилите състезанието) ;)

Представянето на Форс Индия на пистата бе наистина забележително! И докато от страна на Серхио Перес вече сме били свидетели на страхотни състезания, то новакът Естебан Окон бе напълно съпоставим на съперници като Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Точно тези двамата днес нямаха своя ден. Фетел пострада в началото и се наложи да променя стратегията си за състезанието. Въпреки това той не обвини Макс Верстапен за проблемите, които имаше в завой №1. Фетел минимизира щетите от изоставането си, като финишира четвърти след доста напъване в края на състезанието.

Кими Райконен имаше шанс за нещо повече от това да пропусне съотборника си, но не направи абсолютно нищо. Финландецът изгуби места на старта, после показа, че обича стените в Канада, но и те показаха, че го обичат, а след това изгуби и контрола върху спирачките си...
Затова със сигурност са виновни и в бокса на Ферари, които направиха нужното да изгубят състезанието днес. 

Фернандо Алонсо отново бе звезда на трасето. Определено пилотът на Макларън се чувства по-добре отвъд океана. Алонсо бе един от пилотите (заедно с Окон), които най-добре се ориентираха в първата част на надпреварата и дори стигна до 4-то място преди посещението си в бокса. Две обиколки преди финала, обаче Алонсо чу проблемите с двигателя на Хонда, вместо да види карирания флаг. След това той влезе в публиката и се позабавлява с феновете...
След края на състезанието Себастиан Фетел продължава да води в класирането при пилотите, Хамилтън е втори и вече само на 12 точки. 


--------------------------------------------------
Автор: Д.Димитров
Снимки: Sky, Mercedes, F1.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!