Нов отбор на стартовата решетка?

Има голяма вероятност на стартовата решетка да се появи нов отбор. Очевидно е, че всички искат това да се случи, а доста хора вече работят в тази посока. И като казваме доста, имаме предвид буквално „целият китайски народ“. 

Днес във Великобритания е било регистрирано име на нов отбор за шампионата във Формула 1. От ФИА са потвърдили, че са в течение на дружеството и неговото име. 
Името на дружеството, което очакваме да е собственик на новия отбор е вписано в търговския регистър на Великобритания като China F1 Racing Team Limited. Това си звучи като сериозна заявка за участие във Формула 1. От няколко седмици се носят слухове, че китайците имат намерение да влязат официално във Формула 1, но до момента нямаше официално потвърждение. Днес стана ясно, че компанията Bronze Fortune Limited, която е оглавявана от френския адвокат и бивш пилот в аматьорския клас на състезания в Европа и САЩ – Майкъл Ортс, е била преименувана на China F1 Racing Team Limited. Все още не е ясно какви са намеренията на Отрс (или какво вече се е случило с неговата компания) – дали ще я продава, или вече я е продал на китайците, но името звучи достатъчно сериозно за присъствие на стартовата решетка.
Малко по-късно, китайският отбор вече има регистрация в туитър. Събират се почитатели. 
Успехите на Джеки Чан – ДС Рейсинг на 24-те часа на Льо Ман може да са се оказали катализатор за намеренията на Китай за по-ярко присъствие в моторните спортове и в частност в най-високия възможен клас – Формула 1.
За съжаление тези процеси са дългосрочни и вероятно ще минат години докато това се случи. Въпреки, че на отбора на холивудската звезда му отне само две години за да стигне до победата... 

Днес на пресконференцията FIA в Женева, президентът Жан Тод потвърди, че ръководният орган на федерацията е получил заявление от определени хора за бъдещо влизане в спорта.
"Винаги има слухове, но сега вече имаме конкретен интерес от някои отбори", заяви Тод.
Помолен, да посочи повече подробности относно броя на заявленията, заяви Тод просто: "Не са много." 
Сега зависи от ФИА, кога ще реши да отвори процедурата за влизането на новите отбори, като Жан Тод каза, че ще направи това само ако има сериозни кандидати.
"Когато ние смятаме, че е настъпил момента, ще направим търг. В момента имаме десет отбора, а идеята е те да станат 12. Първо трябва да се проверят заявленията. Това става чрез специализиран одит, целта на който е да се види кои стои зад потенциалните отбори.“

"Ако това е голям производител - е лесно, но ако това е малка частна компания, трябва да бъдем по-внимателни. Едва след като се уверим, че има реален интерес, и след като сме сигурни, че собствениците са в състояние да бъдат успешни, (както се случи с ХААС, например) ние ще приемем тези молби. "
Тод бе категоричен, че е нереалистично да се очаква нов отбор още през 2018.
"Не, би било глупаво да се мисли, че новият екип ще бъде готов само за осем месеца." – завърши Тод.


------------------------------
Източник: Моторспорт
Снимки: F1, FIA, LeMans-24




Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!