"Най-доброто за всеки пилот е да печели с червения болид" - Матиа Биното

Техническият директор на Ferrari - Матиа Биното е на мнение, че четирикратния световен шампион Себастиан Фетел ще остане в отбора на Ферари и през следващия сезон. 


Спекулациите по въпроса за бъдещето на Фетел започнаха преди дни с изявлението на Еди Ървайн, че германският пилот нямал място в Мерцедес - отбор, който щял да преустанови съществуването си в края на 2018 година (нещо което от Мерцедес нарекоха "пълни глупости"). Въпросът е наистина важен и интересен, защото договора на Себастиан с Ферари изтича в края на сезон 2017. В настоящия момент обаче, Фетел води в класирането при пилотите именно с червения болид, като има три победи и три втори места от шест състезания. Според Биното, Фетел няма да напусне отбора от Маранело, защото още през този сезон има автомобил, с който печели победи. 
"Фетел е един от нашите пилоти. Той е многократен световен шампион. Смятам, че ще остане във Ферари, защото няма нищо по-добро за един пиот от това да печели победи във Формула 1 с червения отбор. Новия начин на управление на тима вече дава своите плодове. Надяваме се, че вътрешните победи, ще се материализират и по пистите от календара." - заявява Матиа Биното пред La Gazzetta dello Sport.
"Ферари нямаха победа в Гран при на Монако цели 16 години. Първото и второто място в това състезание бяха напълно заслужени, а ние дълго чакахме този успех. Освен това, Ферари заслужава много повече, защото този успех (в Монако) потвърди, че сме силни на различни трасета." - допълва Биното.  
Съобразно постигнатото до момента Ферари нямат причина да се съмняват, че Фетел ще бъде първи пилот на отбора и през следващия сезон. Още повече, ако продължават да му гарантират този статут за сметка на съотборника му...
Доколкото техническите параметри на болидите няма да претърпят сериозна промяна поне още два сезона, то Фетел също няма причини за притеснения, защото важните разработки в този болид са вече доказано успешни. 
Друг е въпроса, ако Ферари изгубят натрупаната инерция в средата на сезона и ако започнат да изпитват (почти задължителните) проблеми с наказания заради сменени двигателни компоненти. Не, че ще се случи, но едно рязко влошаване на представянето на болида би могло да наклони везните в посока на прекратяване на отношенията между Фетел и Ферари. Това обаче са само спекулации. Предстои да видим какво ще се случи в следващите 5-6 състезания и тогава със сигурност решението ще е по-видимо и ясно. 
За едно Биното е напълно прав - да станеш световен шампион с отбора на Ферари е мечта за всеки един от пилотите на стартовата решетка! И точно Себастиан Фетел е пилота, които иска и може да я реализира. 
---------------
Източник: La Gazzetta dello Sport
Снимки: Ferrari 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!