"Ферари и Мерцдес печелят квалификациите с различен режим на двигателите"

От началото на сезона картинката по почти всички писти в събота е сходна - Ферари и Мерцедес се борят за първата стартова позиция. Пилотите на двата отбора, с малки изключения, се класират на челните четири места. За останалите отбори и пилоти обикновено остава борбата за място след петото. Вече не е тайна, че Мерцедес откриха начин за увеличаване на мощността на двигателя за една обиколка, чрез изгаряне на допълнително количество масло. Очевидно и Ферари са разработили своя методика за краткотрайно увеличаване на мощността, защото резултатите им в квалификациите са много близки до тези на Мерцедес. Поне такива са подозренията на пилотите от останалите отбори...

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен смята, че Ферари и Мерцедес печелят толкова категорично квалификациите през този сезон, защото ползват специален завишен режим на двигателите, който им позволява да постигнат по-добро време само в една обиколка. 

В състезанието за Гран при на Канада Верстапен ще стартира пети и е "първи от останалите". 
"Ние прекрасно знаем, че пистата в Монреал не е подходяща за нашия болид. Петото място е максимума, който можем да постигнем, затова съм доволен от резултата. Ферари и Мерцедес разполагат с режим на двигателите, който ние нямаме. В състезанията разликата не е толкова голяма, защото лидерите не могат да ползват допълнителната мощност през цялото време. Смятам, че би следвало да имаме добро темпо по време на надпреварата. Основната цел е да опазим тази позиция, а за нещо повече - ще видим..." - каза Макс Верстапен след квалификацията. 
"Полагаме всички усилия за да подобрим колата. Обновленията, които пристигнаха тази седмица дадоха отлични резултати, а това показва, че се движим в правилната посока. За съжаление е доста трудно да се покаже прогреса ни в квалификацията, особено на пистата с толкова дълги прави, но определено вървим напред" - допълни Макс. 

Съотборникът му Дани Рикардо ще стартира шести. 
"Петъчните тренировки не преминаха както ги планирахме, но в последната трета част - в събота, успяхме да натрупаме доста обиколки и да научим каквото е нужно. След като сме на шесто място, значи сме в борбата. В крайна сметка, аз ще се боря с Макс, защото на нещо повече едва ли мога да разчитам. В последния си опит в квалификацията можех да бъда още малко по-бърз, но като цяло това е скоростта ни в момента. Не съм Айнщайн, но мога да си спомня, че преди три години победих на това трасе, след като стартирах шести. Утре отново стартирам шести - така че ме чака победа!?" - завършва с чувство за хумор Рикардо. 
Състезанието за Гран при на Канада е от 21:00 българско време.

----------------------
Източник: Autosport
Снимки: Mercedes, RBR


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!