Себастиан Фетел: "Опитвам се да не мисля за титлата"

Пилотът на Ферари, четирикратният световен шампион с Ред Бул, Себастиан Фетел, в момента оглавява класирането при пилотите в световния шампионат на 25 точки пред втория - Люис Хамилтън. Той обаче се опитва да не обръща внимание на това, което става в класирането, а на това, което се случва на пистата. Самият Фетел е на мнение, че гаранция за победи няма...


Днес пред медиите в Канада, Фетел сподели следното:

Въпрос: Себастиан, вече имате 25 точки преднина пред Хамилтън. Това ще повлияе ли на подхода Ви за състезанието в Канада? 
Себастиан Фетел: Не. Задайте ми някой по-сложен въпрос! :) 

Въпрос: Болидите на Ферари са конкурентноспособни на писти от този тип. Ако в Канада сте по-бързи, това ще Ви даде ли увереност за успешен завършек на сезона?
Себастиан Фетел: Не знам. Прави сте, че трасето в Канада е различно от всички останали, на които вече сме карали. Важното е, че предишните състезания ние бяхме конкурентноспособни. Резултатите от Барселона са добър индикатор за ефективността на един болид. Там изпробваме различни варианти за настройка, защото трасето е добре познато и всеки показва най-добрите възможни за колата резултати. А ние имахме доста добър уикенд в Испания. 
Би било страхотно, ако и в Канада можем да бъдем толкова бързи. Но след това има още доста състезания. Всичко може да се случи и подобренията по колите може да окажат влияние. Важното е винаги да сме в борбата за първите позиции. 

Въпрос: Усещате ли, че през този сезон имате доста добри шансове в борбата за титлата?

Себастиан Фетел: Опитвам се да не мисля за това, доколкото във Формула 1 често има върхове и спадове. Досега при нас нямаше спадове, но те може да се случат. Засега не мисля относно шансовете за титлата. Сега е важно да печелим точки. Разбира се, искам да побеждавам и колата ни позволява това да се случва, а колкото повече победи печелим, толкова повече точки събираме. Именно, това е подхода в момента, но в течение на сезона може и да се промени. 

Въпрос: Благодарение на преимуществото от 25 точки, ако обстоятелствата не се развият във ваша полза, все пак ще си останете лидер в шампионата?

Себастиан Фетел: Ако си спомним за Монако - и там не всичко беше както трябва, но по време на състезанието отбора се справи страхотно и имахме първо и второ място на финала. Колко важна е била победата и спечелените с нея точки, ще се разбере в края на сезона. Разбира се в някои от състезанията може да имаме и проблеми, но това което предстои е повече от това, което мина, затова трябва да се придържаме към досегашната стратегия - стабилно да печелим точки. 

Въпрос: Харесва ли ви трасето в Монреал?
Себастиан Фетел: Да, пистата е страхотна! Като си спомня миналите години, трябваше да съм спечелил повече от едно състезание... Много ми харесва Монреал. Местните фенове са доста щастливи хора, а това отношение се харесва и на пилотите. Пълните трибуни - също. Освен това тук има много почитатели на Ферари, което е страхотно!  
На пистата е важно да имаш добър ритъм. Има няколко точки на доста агресивно спиране и шикани, в които трябва са се атакува през бордюрите - страхотна писта! 

Въпрос: Как оценявате представянето на Ферари в първите шест състезания?
Себастиан Фетел: Отбора полага всички усилия за да извади максимума от болида. Аз също правя всичко по силите си. Феновете могат да видят само това, което ние правим на пистата, но и в Маранело работят с огромна енергия. За първите шест състезания мога да кажа, че ни се получи доста добре, но това не означава, че ще продължава безкрайно. 

Въпрос: Наскоро Серджио Маркионе каза, че можете да останете толкова години във Ферари, колкото на Вас ви харесва. Как ще коментирате?
Себастиан Фетел: На първо място - благодаря за доверието! Мисля, че ще имаме време да го обсъдим. В едно съм сигурен - не мога да взема сам всички решения в този отбор! 

---------------------
Превод: Д.Димитров
Снимки: Ферари 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!