"Кими защити Фетел като истински викинг" - Серджио Маркионе

Днес, като че ли изглежда напълно ясно, че Кими Райконен ще продължи да бъде пилот на Ферари и през 2018 година. След някои от първите 9 състезания, ръководството на Ферари изказваше упреци към него, той бе наричан "ленив", договорът за следващата година умишлено бе задържан, но по всичко изглежда, че ще бъде обявен на Монца през септември. 
След състезанието в Унгария президентът на Ferrari Серджио Маркионе похвали Кими Райкконен: "Кими беше великолепен. Само един истински шампион може да защитава своя съотборник без излишни трикове - като истински викинг." - казва Маркионе пред италианската преса и добавя: "Не забравяйте, че той е последният шампион на Ферари!" 
Относно договорите на пилотите на скудерията, които следва да бъдат обявени официално по време на Гран при на Италия, Маркионе заявява: "Напълно възможно е договорите и на двамата да бъдат потвърдени, като вероятността е над 50%. Те работят отлично заедно, затова от наша страна би било рисковано да ги сменяме. Ще видим, дали ще успеем да ги опазим заедно и през 2018 г. Мисля, че те искат да продължат. Да, наистина ще обявим пилотите си на Монца, но все още никой от тях не е подписал договор. Сега сме в процес на преговори с тях." - твърди Маркионе. 
Поведението на Кими Райконен в Гран при на Унгария, като че ли беше повече от показателно за това, че пилота се стреми да продължи да работи с Ферари и Себастиан Фетел. С трудно завиващият наляво болид, германският многократен шампион нямаше да има големи шансове да се справи с налитащите отзад мерцедеси, които използваха доста добре по-твърдите гуми на Пирели, в края на състезанието. 
Победата на Ферари в Унгария определено изискваше Райконен да задържа зад себе си Люис Хамилтън, което като че ли не бе трудна задача за него, на спънатото трасе край Будапеща. В случай, че Райконен не бе спазил отборната тактика, Ферари можеше да изгуби второто място, но финландския пилот не се поддаде на личните си амбиции и гарантира победата на съотборника си и второто място на подиума за себе си. Макар и леко несправедливо за Кими и неговите фенове, вероятно това бе най-правилното отборно решение. За съжаление чистата борба между пилоти и между съотборници бе жертвана в Унгария, но понякога Формула 1 ни носи и такива емоции. На Спа ще е трудно съперник, или съотборник да бъде удържан умишлено, ако разполага с по-работоспособен болид и повече скорост. Затова, оставаме през лятната почивка с надеждата, че по-доброто предстои. 

------------------------
Д. Димитров - източник: Autosport

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!