Валтери Ботас - най-добрият №77 във Формула 1

Гран при на Австрия беше чудесно състезание. Формула 1 отново тържествуваше над дребнотемието. Стюардите имаха много малко работа и това остави пилотите, особено тези в челото, да се борят за позициите си. 

Валтери Ботас направи всичко, което трябва дори малко по-добре отколкото е нормално за човешките възможности. Напълно заслужено пилота на Мерцедес заслужи наградата на феновете за пилот на деня. 
Стартът на Ботас бе феноменален. Реакция от 0,201 сек. след угасване на червените светлини и скорост от 200 км/ч само за 4,6 секунди. 

Това заблуди втория на старта Себастиан Фетел, че финландецът е стартирал преди угасване на светофарите. Дори и след състезанието Фетел не вярваше, че Ботас е стартирал коректно. Валтери обаче направи не само чудесен старт и успя да се излети пред колоната, но и в края на състезанието удържа атаките на преследващия го Себастиан Фетел. 

Единственото разочарование, което Ботас донесе на феновете бе на подиума, където доста грубо отказа да пие от обувката на Дани Рикардо, но ще му го простим, защото бившият пилот и коментатор на Скай - Мартин Брандъл пое обувката (с голямо неудоволствие) и отпи от нея.
Себастиан Фетел се измъкна навреме от обсега на Рикардо на подиума, но не това беше важно за него в състезанието. Пилотът на Ферари използва всички възможности да се добере до първата позиция по време на надпреварата, но това така и не му се отдаде. Напук на него (или по-скоро в негова полза) лидер в състезанието за Гран при на Австрия беше съотборникът му Кими Райконен.  Кими отнове бе жертван от отбора си, като в опит да намалят преднината на лидера Ботас, от бокса отново го оставиха доста дълго на трасето преди да влезе за смяна на гуми. Кими обаче не успя да забави достатъчно Ботас и Фетел не получи предимство, но пък Райконен изгуби позицията си спрямо Люис Хамилтън. 

Трети се класира Дани Рикардо. Той имаше доста спокойно състезание, но малко преди края Люис Хамилтън успя да го настигне с доста агресивно каране с много износени гуми. Австралиецът обаче удържа атаките и за пети пореден път се качи на подиума да раздава обувки! 


Люис Хамилтън не скри разочарованието си от състезанието. Въпреки това пилотът на мерцедес следва да е доволен от това, че стартира осми, а завърши четвърти. Очевидно с тази "извънземна кола", това са му възможностите...

Не е лесно да си в ролята на Фернандо Алонсо от сезаните му във Ферари. Ако трябва да не съм ироничен - тактиката на Мерцедес за състезанието на Хамилтън не проработи. Вероятно това бе ясно на специалистите, защото с по-бавните гуми на старта Хамилтън имаше малки шансове да се бори за челните места в първите три-четири обиколки. След това по-твърдите гуми продължиха да бъдат повече проблем за него отколкото предимство. Наложи му се да ги смени далеч преди лидерите да сменят "по-малко издръжливите" ултра софт гуми. Така в края Хамилтън остана четвърти и на 20 точки зад Фетел в генералното класиране. 


За петият в състезанието - Кими Райконен вече изяснихме, че вината за петото му място тежи повече на раменете на отбора, отколкото на неговите, въпреки че в края на състезанието, като че ли Кими се предаде и не се опита да гони четвъртата позиция.

Ромейн Грожан направи страхотно състезание, въпреки че почти никой не разбра това. Пилотът на ХААС дори имаше битки с Райконен и Хамилтън в първите обиколки, но след това темпото на болида му го изпрати далеч назад от великолепната шестица, от която бяха оцелели само петима. 
Перес и Окон отново потвърдиха силата на Форс Индия, която скоро ще се казва Форс 1 и няма да има конкуренция във  вселената. Перес имаше няколко активни момента, когато отказа да пропусне лидера Ботас да го затвори с обиколка, но не повлия категорично на събитията в челото и не бе наказан, за разлика от Щофел Вандоорн, който забави Кими Райконен при сини флагове и трябваше да посети боксовете по принуда. 

Маса и Строл заеха последните две места в десетката и отново взеха точки, макар и на-малкото възможни, за Уилямс. 

"Герой" на деня бе руската ракета Дани Квят, който забрави да спре в първия завой и унищожи състезанието на Фернандо Алонсо и Макс Верстапен. Това бе поредно отпадане и за двамата, като Алонсо води с една бройка...


Това е пълното класиране от състезанието за Гран при на Австрия. 

Състезанието в Австрия бе достатъчно интересно, но едва ли ще се превърне в класическа надпревара. Видяхме нелоши битки, в които по-светлите победиха, а по-тъмните останаха отзад.
Ето какво каза Фетел за реакцията на Валтери Ботас на старта на състезанието:
---------------------------
Снимки: Ferrari, Mercedes, F1.com, Force India
Видео: Sky




Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!