Гран при на Хамилтън

Състезанието за Гран при на Великобритания се превърна в празник за Люис Хамилтън. Почивката в Гърция определено му помогна в домашното състезание. Пилотът на Мерцедес спечели категорично надпреварата и записа максималното постижение - "голям шлем" - първа стартова позиция, лидерска позиция от началото до края, най-бърза обиколка и разбира се победа. 
Хамилтън контролира изключително успешно домашното си състезание. Всички останали имаха проблеми - само той - не. След състезанието проблемите на останалите очевидно продължиха...
Валтери Ботас, който бе наказан с пет места на старта и тръгна девети, трябваше да води доста битки на пистата, но успя да финишира втори. 
Пилотите на Ферари имаха трудно състезание, особено на края. Състезанието започна доста трудно за Себастиан Фетел, който се забърка в битка с пилота на Ред Бул - Макс Верстапен. Двамата имаха забавни моменти и чудесна борба в средата на дистанцията. За сметка на това Кими Райконен получи добро начало и успя да се бори за второто място. 
За негово съжаление, две обиколки преди края на състезанието, предната лява гума на ферарито му се спука и той трябваше да посети бокса. Така борбата за мястото след Люис не се състоя. Ботас финишира втори, а Кими трябваше да се задоволи с третото място и малко шампанско на подиума по финландски. 
Себастиан Фетел се оказа в неприятната позиция - със спукана гума малко преди финала и също посети бокса, което го прати доста назад. Той финишира седми на минута и половина след Хамилтън и само на точка от него напред в класирането при пилотите. 
Пилотите на Ред Бул имаха нелошо състезание, като отбор №3 в класирането. Макс Верстапен, освен здравата битка с Фетел имаше спокойно състезание, в което бе очевидно, че е трудно да удържа фераритата и мерцедесите. Четвърти - за него и пети - за стартиралия от дъното на решетката Дани Рикардо, бе най-добрия възможен резултат на Силвърстоун, особено след като Феновете дадоха титлата "пилот на деня" на Дани Рикардо. 
Определено си пролича, че пистата в Нортхамптъншър е най-подходяща за Мерцедес. Двамата пилоти бяха недостижими за съперниците си в петък, събота и неделя. В квалификацията изглеждаше, че Ферари са по-силни поне от Ботас, но в състезанието се видя, че дори и от девета позиция финландския пилот е способен да изпревари фераритата.
Чудесно бе състезанието на Нико Хюлкенберг. Пилотът на Рено финишира шести, след като Себастиан Фетел посети бокса преди финалната обиколка, заради спуканата си гума. 
Естебан Окон успя да бие съотборника си във Форс Индия - Серхио Перес във Великобритания и със сигурност битката между тези двамата ще е една от най-интригуващите през този сезон. За съжаление точно обратното се отнася за съотборниците в Торо Росо. Дани Квят отново бе сърдит на света и в частност на съотборника си Карлос Сайнц и състезанието за тях свърши преди да стигнат до финала. 

За Хонда вече няма какво да кажем, защото след поредното отпадане от състезанието на Фернандо Алонсо, поради липса на мощност, малкото утешение, че Щофел Вандоорн завърши единадесети, едва ли е желания резултат за отбор като Макларън. 
Последен в точките влезе Фелипе Маса, като неговият Уилямс определено не му даде нужното за да се пребори за нещо повече. 

Така, след 10 състезания до момента в сезона, Себастиян Фетел продължава да е водач в класирането при пилотите, но вече само с 1 точка пред втория - Люис Хамилтън. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!