Мравките от Маранело

След първите две състезания Ферари са точно там където искат - начело в класирането при пилотите. Без да имат най-добрата кола в решетката.
Мравките от Маранело

Пат Фрай
На Пат Фрай му се наложи през седмицата да обяснява причините, за това как е възможно единият от пилотите на скудерията да е начело на класирането, а другият в дъното му. "Фернандо направи две прекрасни състезания" - каза Фрай, но това е напълно очаквана реплика от човека във Ферари, който твърди, че Алонсо е пилотът, който надхвърля възможностите на техниката. Добре известно е, че Фрай намира Фернандо за най-добрия пилот в съвременната Формула 1. В началото на сезон 2012, испанецът напълно оправдава очакванията на техническия директор на Ферари.

Интересно е да си спомним една реплика на Алонсо от миналата година. В края на сезона Фернандо каза, че Люис Хамилтън бил единственият пилот, който може да победи във Формула 1 без да има най-добрия болид. С днешна дата, това звучи като лоша шега. От началото на сезона Хамилтън има най-бързата кола. Показаха го и съотборникът му Дженсън Бътън, който победи безапелационно в Австралия, и самия Хамилтън, който завоюва два пол-позишъна. Но Хамилтън се загуби в състезанията. Оказа се, че той не може да побеждава с "най-добрия" болид. Обратното обаче е в пълна сила именно за Алонсо. Двукратният световен шампион победи с далеч не най-добрият болид. Според Пат Фрай F2012 все още изостава с 0.8 секунди от най-бързите на пистата. 
В Малайзия най-бързият в квалификацията далеч не бе най-добрия, нито в бокса, нито на пистата по време на състезанието. Както се пошегуваха от Лотус, Италия все още е страната на чудесата, а Алонсо може да ходи върху водата. 

В същото време Пат Фрай твърди, че Фелипе Маса "страдал" с новия болид. Много е тайно това страдание на Маса, който обиколи света, почувства се като у дома си в Маранело и каза, че всички го подкрепяли. В блога си на страницата на скудерията Фелипе написа: „Сега знам, че имам второ семейство”. В чисто новият му профил в Twitter се появиха огромно количество усмихнати снимки, включително и такава с рейс-инженера му Роб Смедли. 
Me and Rob my engineer, checking the telemetry at the simulator !!!
Надписа под снимката бе - Аз и Роб - моя инженер, проверяваме телеметрията на симулатора!!! Да, да…, а на мен ми плува корабче в окото, Felipe, Baby!?

И после, известният бразилски журналист Livio Oricchio твърди, че Ферари ползвали Фелипе за тест-пилот. Налагало се той да изпитва в първите две състезания нови компоненти, които Фернандо да ползва наготово... Теория на конспирацията, или истина? От Маранело не отрекоха и не потвърдиха в прав текст. Фрай каза, че с Фелипе се опитват да намерят оптималния баланс. „Като цяло отборът и механиците на пистата работят много добре. Всички са с положително настроение, въпреки повишения стрес, включително хората във фабриката.” – твърди Фрай, говорейки за представянето на Маса. Какво ли точно има предвид?... Сега в Китай болидът ще има пет нови елемента. Алонсо твърди, че не били съществени. Важното е обаче да помагат в трупането на точки. Защото, както подчерта в Шанхай първия пилот на Ферари, целта ще бъде максимално добро представяне и събиране на най-много точки. Алонсо написа в блога си на страницата на скудерия Ферари: "...също като мравките, които решават един ден да започнат нещо ново, знаейки, че от него ще излезе нещо съществено някой ден."*


Formicidae
Да, мравките в Маранело работят здраво и строят своя мравуняк. Всеки ден тяхната кралица-майка Ди Монтедземоло снася нови и нови яйца в червен цвят с точки на черни кончета. Сега след католическия Великден яйцата са вкусни, но скоро може отново да започнат да горчат поради пресоляване.  





Дано Ферари запазят ентусиазма на мравките и дано излезе "нещо съществено". Само да не мутират в торни бръмбари, облъчени от силното радиоактивно излъчване на кралицата-майка, защото и тези членестоноги събират топчета - доста "съществени" и ги търкалят с голяма упоритост - напред и все напред...

Scarabaeidae  

* "We will have to do the maximum and bring home as many points as possible: a bit like ants who start something one day, knowing it will produce something worthwhile in the future." F.Alonso

Коментари

  1. Хмммм. За всички беше ясно, че рано или късно Фелипе ще заеме мястото, за което му се плаща- на втори пилот. Пълна глупост е да се смята, че в съвременната Формула 1 може да има равнопоставеност при пилотите. Единствено твърдоглавците от Макларън се опитват да поставят двамата си пилоти под общ знаменател, но съм сигурен, че след още 1-2 състезания, нещата ще се канализират и Луис Хамилтън също ще започне да поства криви усмивки в Туитър. Колкото до това дали хората от Маранело следва да се сравняват с мравки или с торен бръмбар, за мен е без значение. Да не забравяме, че скарабеят е известен с уникалната си способност да повдига тежест с еквивалент на 1141 пъти от собственото си тегло. Така, че изнасяме всички и печелим двете титли.

    ОтговорИзтриване
  2. В последните години във Ферари имаше само двама равнопоставени пилоти - Лука Бадоер и Джанкарло Фисикела! ...но не се засякоха по еддно и също време. :)
    Сравнението с мравките е на Алонсо, не мое, но ако "голямото нещо" дето тежи 1141 пъти собственото тегло на Ферари е като събраното от Скарабея, по-добре да не го показват насам и натам. :))))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!