Гран При на Китай*

Вече не достигат суперлативите за описване на събитията от сезон 2012 във Формула 1. Трето състезание – трети различен победител. Нико Розберг с Мерцедес постигна своята първа победа във Формула 1 след цели 111 старта. Дългото му чакане свърши, но веднага след надпреварата Нико беше попитан, кога ще дойде втората победа. Пилотът на Мерцедес отговори с думите на Ники Лауда, че всяка следваща победа ще идва по-лесно. Във видео блога си Нико сподели, че наистина вярва в подобна възможност. Вероятно Нико ще има още възможности през този сезон да се качи на най-високото стъпало на подиума.

Нико Розберг спечели първото си състезание след 111 опита
На пистата Шанг в Китай, Мерцедес показаха, че така нареченият супер-ДРС е разработка, която ще им носи предимство пред останалите тимове през сезона при определени условия. На трасета с дълги прави системата работи безотказно в квалификацията. Точно така супер-ДРС-а осигури първата позиция на старта на Нико Розберг с уникална преднина пред останалите пилоти. Въпросът беше дали тази половин секунда преднина на обиколка може да бъде запазена и в състезанието от болида на Розберг. В първите две надпревари Мерцедесите не успяваха да запазят бързината си от квалификацията в състезанието, но този път нещата бяха много различни. Нико Розберг победи с доста сериозна (20,6 сек) преднина пред финиширалия втори Дженсън Бътън с Макларън. Причините за победата бяха комплексни. Добра стратегия за Мерцедес с две спирания в бокса. Затруднения за Бътън при последната смяна на гуми. Огромни проблеми на Кими Райконен няколко обиколки преди края на състезанието. Стартирането от по-задна позиция на Люйс Хамилтън, заради сменена скоростна кутия. Очаквано слабо представяне на Ферари. Отпадане на Михаел Шумахер, заради недозавита гайка още при първата смяна на гумите… Но да не обезценяваме постигнатото от Нико Розберг. Той победи с невероятен дух и почти без грешки на пистата. 

Четири емблеми на Мерцедес стъпиха на подиума в Китай
Победата на Мерцедес дойде точно навреме, защото тима воден от Рос Браун въпреки невероятния потенциал на болида не успяваше да покаже резултати. Стигна се до там, че един от акционерите на Daimler AG преди седмица поиска на общото събрание отборът на Мерцедес да напусне шампионата. Странно може да се нарече поведението на акционерите на толкова голям концерн, които приветстваха предложението. Днешната победа, много вероятно ще ликвидира подобни планове. След състезанието разплаканият от радост Норбърт Хауг, който получи наградата на отбора победител сочеше разпалено емблемата на Мерцедес по екипите на тримата пилоти, както и тази на неговото яке.

Но победата на отбора в Китай се дължеше най-много на решения до голяма степен проблем с износването на гумите. За разлика от Австралия и Малайзия, където Мерседесите страдаха от прекомерно износване в дълги серии от обиколки, в Китай видяхме точно обратното. Половината от отборите избраха стратегия с три посещения в бокса. Целта им бе използване на гумите в по-кратки серии, именно поради бързото им износване. Мерцедес обаче уцелиха точната дължина на стинта с всеки от трите комплекта гуми, с които бе на пистата Нико Розберг. За съжаление не успяха да закрепят добре една от гумите на Михаел Шумахер, поради което отпадна другият им болид. Иначе щяхме да видим представянето на болида  на Михаел с медиум тип гумите, сменени една обиколка преди тези на Нико. Но както каза Шумахер - "Тези неща са част от играта".

Забележително състезание направиха и пилотите на Макларън. Дженсън Бътън стартира отлично и от пета позиция на решетката, в края на първата обиколка бе трети. В средата на надпреварата се прокрадна надеждата, че ще може да се бори за победата, но тя бързо бе угасена от забавянето в бокса при третия пит-стоп. Много е възможно надеждите да бяха напълно илюзорни, защото и без забавянето в бокса пилота на Макларън едва ли щеше да стопи преднината на Мерцедеса в оставащите обиколки. Люис Хамилтън също стартира чудесно. За разлика от предните надпревари при него нямаше грешки в бокса, но пък за сметка на това трите спирания водеха до непрекъснатото му връщане по-назад в класирането и множество битки на трасето. Хамилтън отново показа таланта си да изпреварва. Британецът се справи с всички, които бяха пред него с изключение на съотборника си и победителя в надпреварата.

Отлично състезание направи отбора на Уйлямс, който вече очевидно не е сред опашкарите. Бруно Сена отново финишира пред съотборника си Пастор Малдонадо, който този път остана до края на пистата и дори спечели точки. Двамата направиха чудесен подарък за 70-тия рожден ден на Сър Франк. Днес Бруно Сена лично го поздрави.

Очевидно, след надпреварата, в отбора на Ферари са се върнали на земята. След победата в предното състезание в Китай, въпреки огромните усилия положени от Алонсо, той финишира едва 9-ти, като единствената утеха за скудерията е, че Фернандо бе по-бърз от двата Заубера. Швейцарският тим  вероятно е най-разочарования след състезанието в Китай, защото отличните стартови позиции на двамата пилоти не бяха оползотворени по най-добрия начин. Кобаяши просто проспа старта, а Перес получи възможност да поведе в надпреварата, като забави максимално първото си влизане в бокса, но пък за сметка на тази краткотрайна слава загуби много време с износените си гуми от мекия тип. 

Марк Уебър се опита да докаже на практика, че Ред Бул дава крила
Според някой анализатори Ред Бул са имали шанс също да се борят за победата в Китай. Кандидата на славата обаче бе Марк Уебър, който стартира от нелошата шеста позиция. Но обичайно лошия старт на Уебър, комбиниран с много ранно влизане в бокса и загуба на много позиции в момента, в който колоната е доста плътна тотално проиграха тази възможност. Фетел бе със стратегия сходна с тази на победителя Розберг. Но последният му престой на пистата с медиум гумите (които бяха използвани) се оказа прекалено дълъг и преди финала бе изпреварен и от Хамилтън и от Уебър. 

Всъщност в Китай състезанието наистина се въртеше основно около гумите. Тяхното износване, стратегиите за смяната им, съхраняването им в надпреварата… фактори, които решиха кой да е победител и кой да страда. Това вероятно ще бъде обект на доста по-сериозен анализ, който можете да прочетете скоро...

*Части от текста са излъчени в предаването Автохоризонт по програма Хоризонт на БНР.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!