Макларън ще направят всичко възможно за да задържат Фернандо Алонсо

Договорът на Фернандо Алонсо с Макларън-Хонда изтича в края на годината и отборът е сериозно притеснен от това, че може да изгуби звездата си. От присъединяването си към британския отбор с японските двигатели - през 2015 година, до днес двукратният световен шампион не е стъпвал на подиума (ако изключим закачката му, заедно с Дженсън Бътън в съботния ден преди Гран при на Бразилия). Изключително стабилното представяне в отпаданията, поради проблеми с двигателя Хонда от началото на сезон 2017-та и участието му в Инди 500, са фактори сочещи пътя на Алонсо в друга посока на развитие, далеч от Формула 1.
На фона на всичко това главният оперативен директор на Макларън Джонатан Нийл заяви, че ръководството на отбора "ще направи всичко възможно", за да гарантира, че Фернандо Алонсо ще остане в отбора на Формула 1 през следващия сезон. 
Както вече е известно, Алонсо бе категоричен - важното решение ще бъде взето през септември. До тогава има само едно състезание - Гран при на Белгия на пистата Спа на 27.08.2017 г. Вероятно е, представянето на болида на Макларън Хонда да не е на нивото на постигнатото в Гран при на Унгария, но едва ли Алонсо ще вземе решение въз основа на добри резултати в едно или две състезания. По-скоро водещият фактор ще е дали Макларън ще търси алтернативи, или ще продължи сътрудничеството си (доста измъчено засега) с Хонда. 
Всички знаят, че отношенията между Макларън и Хонда са обтегнати до предела. Но от друга страна, ръководителите на Мерцедес и Ферари бяха доста категорични в отказа си да доставят двигателни системи на Макларън за следващата година. 

"Ако питате мен и ако можех да изразя предпочитания си, бих искал да имам Фернандо в този отбор", казва Нийл за Motorsport. "Сигурен съм, че ще направим всичко възможно, за да го задържим отбора, но признавам, че ние имаме право на избор - нищо не трябва да се приема за даденост. Той (Алонсо) е страхотен човек и е един от най-добрите пилоти, с които съм работил, затова бих искал да го имаме за по-дълго време".

В Унгария Фернандо Алонсо се представи страхотно, като шестото място бе най-високото класиране в сезона до момента, а битката му, както и изпреварването на Карлос Сайнц бяха едни от най-интересните моменти в състезанието.

"Аз мисля, че той пилотира, както винаги.", казва Нийл. "Но погледнете  -колко е трудно да се изпревари в Унгария и след това, вижте маневрата, с която изпревари Сайнц - това беше страхотно. Първият му опит бе неуспешен, но при втория всичко бе чисто и безопасно. Това бе чудесна демонстрация на неговите умения, неговата борбеност и непримиримия му състезателен дух".
По отношение на задвижващите системи за Макларън през следващия сезон Джонатан Нийл не изрази категорично становище. 

"Окуражен съм за бъдещето на Макларън", каза той. "Много неща се случиха през последните 12 месеца и сме готови да направим следващата стъпка за отбора. Вече сме се насочили към болида за следващия сезон и неговото развитие. Разбира се, двигателят е част от тази картина. Трябва да сме готови с решенията си през септември, за да може нашите пилоти да имат яснота за бъдещето и да направят сами своите планове. Няма окончателни решения. Водим непрекъснат диалог с Хонда, информираме FIA и FOM за това, което се случва. Опитваме се да вземем правилно решение по отношение на спорта - Формула 1, но най-вече се опитваме да вземем най-правилното решение за Макларън. Задължени сме пред името, марката, бранда да се върнем в предните редици. Спортът ни задължава да го направим, а само така можем да задържим Фернандо - като получава кола, с която да се бори за призовите места."

Така или иначе август - ще е месец за почивка и размисъл. Дано, най-доброто да е пред нас! 
-------------------------
Д.Димитров - източник Motorsport. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!