Фернандо Алонсо: "Мога да изтърпя още седем - осем състезания"

Все по-трудно става на феновете на Фернандо Алонсо. Много от тях искат той незабавно да се махне от Макларън-Хонда и да премине в друг отбор, като претенциите им вече не са много големи. Готови са да го видят и в Уилямс. Други привърженици, особено тези на Макларън настояват Хонда незабавно да "си ходи у дома". Истината е, че един талантлив пилот върви към края на кариерата си на опашката, в колоната от болиди на всяка писта. Заслужава ли Алонсо подобна съдба? Вероятно - да, щом я приема и продължава да се бори с нея. Това е безценен урок, от който испанецът трябва да се научи на търпение и да закали вътрешната си сила. Но дали урокът не продължи твърде дълго? 
Аутоспорт, цитира Фернандо Алонсо да казва, че "стойността му никога не е била по-висока". Двукратният световен шампион вече е доста близо до вземането на решение за бъдещето си Формула 1 след "завладяваща" Гран При на Белгия, в която пилотските му умения демонстрирани в началото на състезанието бяха унищожени от слабото представяне на двигателя след втората обиколка.
Той нарече ситуацията "излагация, голяма излагация" по отборното радио, а по-късно след като го информираха за разликите с останалите пилоти бе ясен и категоричен: "Наистина не ме интересуват разликите. Това е само тест". Следващото радиосъобщение обобщи напълно отношението на Алонсо към отбора: "Повече не ми говорете. Изобщо! До края на състезанието. 

На въпрос след надпреварата: колко дълго още може да търпи това положение, Алонсо каза: "Седем или осем състезания. Ще разгледам всички възможности. Но това, което се иска от мен днес бе направено - фантастична квалификация, фантастичен старт. Спечелил съм доста състезания по време на кариерата си във Формула 1".
Той призна, че има оферти от други отбори, но отново бе категоричен, че ще вземе решение за бъдещето си през септември. Ако си спомняте, Алонсо каза по-рано през сезона, че Макларън трябва да му даде шанс да печели състезания до септември за да остане. Желанията на страните обаче доста се разминават и раздялата изглежда все по-сигурна. 
"Мисля, че "акциите ми" никога не са имали толкова висока стойност, като гледам предложенията, които ми се отправят, а това е добре", каза двукратния световен шампион. "Отборът наистина работи много. Знам, че момчетата са спали съвсем малко този уикенд, така че им благодаря за всички усилия" - коректно отбеляза Алонсо за екипа, който работи много здраво, но определено на празни обороти, с оглед техниката предоставена от Хонда.



Алонсо отново не изключи възможността да остане в "Макларън", но заяви, че всичко ще зависи от събитията от следващите седмици. "Щастлив съм в този отбор. Досега имахме три тежки сезона, но Макларън е един от най-добрите отбори в света и ще се радвам да продължа да работя с тях. Но все пак, трябва да видим как се развиват нещата през следващите няколко седмици". Алонсо намекна, че единственото нещо, което Макларън трябва да промени, за да бъдат конкурентоспособни, е двигателят на Honda.
"Трябва ни само една промяна", каза той и добави: "Мисля, че има много отговори и ние трябва да ги намерим. Те обаче няма да дойдат, ако зяпаме с отворена уста. Трябва да седнем и да работим, и да се надяваме, че ще намерим най-доброто решение за следващата година".
-------------------
Димитър Димитров по материали от Аутоспорт.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!