Сабине Кем: "Михаел Шумахер събираше тази колекция дълги години"

През април 2018 година в Кьолн, в автомобилния музей Motorworld, ще бъдат изложени експонати от частната колекция на Михаел Шумахер - трофеи, вещи, картове и болиди. 
Сабине Кем - дългогодишният пресаташе на Михаел, която ще бъде и основен уредник на експозицията, разказа пред журналисти в Кьолн за предстоящото събитие.
 Benetton-Ford B194 пред музея Motorworld в Кьолн

Въпрос: Колко коли ще има в експозицията Michael Schumacher Private Collection?
Сабине Кем: Общо около 20 автомобила, но не всички са свързани с Формула 1. В колекцията влизат картове, спортни коли от Group C,  болиди от Формула Ford и Ф3, с които Михаел участва в състезания преди да влезе във Формула 1. Но основно ще представим техника от Формула 1, в това число и всички болиди, с които Шумахер е спечелил своите седем световни титли. Ще покажем болида на Jordan 191, с който той дебютира на Спа през 1991 година, три коли на Benetton и общо осем болида на Ferrari.
Въпрос: Ще бъдат ли показани други вещи, свързани с всяка от годините в дългата кариера на шампиона?
Сабине Кем: Михаел участва в състезания много дълъг период от време и ако става дума за първите години от кариерата му, да се покажат такива вещи е доста трудно. Но относно по-късните години - да. В колекцията има по три, четири, или пет предмета от всяка година. Сигурна съм, че това ще бъде доста качествена изложба и ще представлява интерес за всички, които обичат Формула 1 и състезателните автомобили. Смятам, че експозицията по своему разказва за историята на автомобилизма като цяло, за това как се е развивала техниката през годините. Може да се сравнят болидите от началото на 90-те години с доста по-съвременните и да се види огромната разлика. Също така, ще може да се проследи и еволюцията на шлемовете, както и на екипировката. Михаел е събирал тази колекция дълги години и ние знаехме, че рано или късно ще направим такава изложба. 
Въпрос: Къде се пазят експонатите в момента?
Сабине Кем: На сигурно място! Но няма да уточня къде точно. Когато колекцията бъде доставена в Кьолн ще трябва да вземем всички необходими мерки за безопасност. Но, това ще стане когато му дойде времето. 
Въпрос: Концепцията на кьолнския музей Motorworld е изложбите там да са безплатни. Това отнася ли се и за вашата експозиция? 
Сабине Кем: Да. В крайна сметка плановете са точно такива. 
Въпрос: Какво още ще има в изложбата?
Сабине Кем: Разбира се, посетителите ще видят много купи и спортни трофеи, като част от тях са уникални. Например на трофея на Михаел от Гран при на Япония е привързана лента (в червено и бяло). Същата тази лента, която е била на подиума ще бъде представена с купата изложена в музея. 
Двуцветната лента завързана за купата от Гран при на Япония се вижда на всички подобни снимки от 2000 г. 

Въпрос: Моля, нека уточним: всичко ли, което ще бъде показано, в това число и болидите, е собственост на семейство Шумахер? Не потърсихте ли допълнителни предмети от фенове и колекционери?
Сабине Кем: Да, това, което Михаел е запазил ще бъде там, но разбира се има и предмети извън неговите собствени. Например болида от сериите Group C, ни беше предоставен от Mercedes. Другите автомобили от младежките първенства той си е запазил, защото много си ги обича и не искаше да се разделя с тях. 
Автомобилът от Group C на Мерцедес

Въпрос: Сред тях ли са и картовете от детските му години? 
Сабине Кем: С картовете ситуацията е малко по-сложна. Например и в момента водя преговори за един картинг, който искаме да представим в колекцията, но от организацията и от предоставеното ни място ще зависи, какво точно ще покажем от този период. Интересно е да отбележим, че болида на Benetton, който Мик Шумахер ще кара тази седмица на Спа е собственост на музея Motorworld, а не на семейството. Най-хубавото е, че той е напълно функциониращ и от управата на музея разрешиха на Мик да го кара, в чест на 25 годишнината от първата победа на Михаел. Ние вече проведохме едни "тайни" тестове, за да проверим дали болида наистина може да се кара. Заедно с това и Мик трябваше да "почувства" болида от 1994 година.
Снимка от "тайните" тестове на Мик Шумахер  в болида на баща си Benetton-Ford B194 на пистата Спа в Белгия от 13.08.2017 г.

Въпрос: Хареса ли му да кара този болид?
Сабине Кем: Да, той каза че е изпитал страхотно удоволствие от пилотирането.
Въпрос: През тази година Формула 1 има нови собственици и ново ръководство - вие чувствате ли поддръжка от тяхна страна? Срещали ли сте се с тези хора? Разбира се сред тях е Рос Браун, което доста опростява нещата...
Сабине Кем: Разбира се, трябва да призная че е така. Да, новите ръководители на Формула 1 ни оказват сериозна подкрепа и нашата идея веднага им допадна. Освен това ни подкрепят и директорите на пистата Спа. В проекта участват много хора от най-различни страни. 

----------------------
Д. Димитров - по материали от Autosport AMuS и Motorsport

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!