Гласът на Експерта: Тото Волф

В лагера на Мерцедес отново цари мир и любов. Люис Хамилтън информира феновете си в туитър и фейсбук, че с Нико Розберг отново били приятели. Хубавото на цялата ситуация е, че поне е смешно. Иначе щеше да бъде жалко...

Хамилтън вече не е млад. Има седем сезона зад гърба си и една световна титла. Ако за този период и с тези постижения не е успял да изгради характер на пилот - това едва ли някога ще се случи. Хамилтън винаги ще бъде лабилен и често ще му се налага да си променя мнението във връзка с събития на пистата, които не са точно по вкуса му. Констатацията, че Люис не може да губи, вече трябва да е била направена и в неговата глава. Въпросът е изобщо ще може ли да си извлече поуки? Едва ли. Всъщност извинението, по наше мнение, е плод на указано въздействие от един от ръководните фактори в Мерцедес - шампионът с най-стабилна и борбена психика - Ники Лауда. От позицията на ръководител, който е привлякъл Хамилтън в отбора, Лауда вероятно е трябвало да поеме ръководна роля в психиатричния отдел на Мерцедес след "конфликта" между пилотите. Със сигурност думата е имал и другят шеф - Тото Волф, затова ви предлагаме един текст, който се появи малко преди Люис и Нико "отново да станат приятели".
Освен укорителните и окуражителните думи, които е получил Хамилтън от наставниците си в отбора, в ума му със сигурност е сработила и следната логика: "Аз съм по-бърз от Нико и ще го побеждавам от тук до края на света!" Такова мислене, обаче ще доведе до нов страхотен проблем при следваща победа на Розберг. Ако това се случи Люис няма да може да насочи фрустрацията си навън. Ще се наложи да се разколебае в собствените си възможности. А това никак няма да му се отрази добре...
Това обаче са само спекулации. Това, което предстои във Формула 1 със сигурност ще е далеч по-интересно. Надяваме се.

Сравнението със Сена и Прост е комлимент за Люис и Нико

Голямото съперничеството между Люис Хамилтън и Нико Розберг е "много по-различно" от това на Ален Прост и Аертон Сена, според шефа на Мрцедес-Бенц Моторспорт – Тото Волф.


Напрежението между Хамилтън и Розберг излезе на преден план миналия уикенд в Гран при на Монако. Британецът бе разстроен от това, че загуби възможността да спечели първа стартова позиция, заради жълтите флагове предизвикани от Нико Розберг в завоя Мирабо. Розберг измъкна победата в надпреварата по носа на Хамилтън и си върна лидерската позиция в шампионата при пилотите, който все по-вероятно изглежда, че ще се реши между Нико и Люис.
Двамата пилоти на Мерцедес не си размениха и дума, нито след квалификацията, нито след състезанието, но Волф настоява, че това напрежение е нормално, заради борбата за световната титла между тях. 
"Има много сравнения със съперничеството между Сена и Прост. Това е един вид комплимент за Люис и Нико, но положението сега е много по-различно“. Това е мнението на Волф, публикувано на официалния сайт на отбора. Тото Волф добавя: „Състезателната философия на Мерцедес-Бенц ни заставя да оставим нашите пилоти да се състезават. Да оставим момчетата да играят с играчките си, докато не ги счупят. Разбира се, това че те се борят твърдо един с друг, води до много напрежение, но няма какво да се направи - те са двама съперници, борещи се за световната титла. Пилотите знаят, че няма да толерираме никакви инциденти."
Волф подчертава, че отношенията между Розберг и Хамилтън не са първа грижа на отбора на фона на голямата обща цел.
"Твърде много се говори за техните отношения, но това не е най-важното нещо за успешен сезон. Пилотите трябва да работят на първо място за отбора си. Те имат изключително конкурентна кола. Тя има силни и слаби страни, но е еднаква и за двамата, така че те трябва да се борят за всяко малко предимство, където и както могат" - казва Волф.
Мерцедес доминират след първите шест състезания от началото на сезона. Хамилтън и Розберг са спечелили всички шест първи позиции и шест старта. Отборът спечели първа и втора позиция в пет поредни надпревари, и в момента в началото шампионата при конструкторите с 240 точки, и е на 141 точки преднина от Red Bull .

Розберг и Хамилтън са на първо и второ място в класирането при пилотите, съответно с 122 и 118 точки. Фернандо Алонсо е най-близкия си съперник на третата позиция с 57 точки зад Хамилтън.
---------------------
Източник: Formula1.com
Превод: Димитър Димитров
Снимки: Safety-car.es, Mercedes, Internet

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!