Пилотите 2013 (продължението)

Продължаваме прегледа на пилотите от Формула 1 - сезон 2013. И докато в предната част участваха любимците на 60% от публиката, то в тази са разположени повече пилоти, но с по-малко привърженици. Разбира се започваме с онези двама, които владеят около 35% от феновете. (Статистиката е на око и няма претенции за достоверност.)


Нико Розберг
(Невъзпитаният)

Нямах дори представа колко невъзпитан младеж е този германец със сложен скандинавски произход. Дали немската дисциплина не е повлияла отрицателно на непокорния скандинавски дух, получен от предците му? Доскоро немското финландче не правеше впечатление с нерегламентирани прояви, но напъследък го наблюдаваме в странни пози (както ще видите на снимките). 
В едни случаи установяваме, че се е научил много елегантно да си бърка в носа. В други го улавяме да ходи разгащен с небрежно омачкан шал, като разглезен денди и да се хили като ... (изберете си сравнение сами). Че и слуга си взел - да му носи приличните дрехи. В трети пък дъвче неприлично дъвка с физиономия на Уейн Руни. На друго място ръкомаха като луд с прическа  на разпален диригент... Очевидно момчето има проблеми. Дали е защото през миналата година взе първата си победа? Дали е от напускането на Михаел Шумахер, който беше "моралният му стожер" през годините? Дали е от възрастта, или пък е пийнал нещо... Не е ясно!


И всичко това го прави докато е на работа! Около и на пистата, където се състезавали и се състезават такива величия като баща и син Хил,  баща и син Вилньов, братята Шумахер, братята Родригес братя Аргирови, сестри Аджови!? Та с какво е по-голям от тях синът на Мистър Розберг (дето го мързяло да си произнася цялото финско име Keijo Eric)? С нищо! Да се държи подобаващо тогава! А ако иска да се весели с червенобузести младежи със странни облекла и неясно сенсуално излъчване - да го прави в свободното си време...


И повярвайте! Той го прави! Само дето вие не знаете за тези му наклонности... 

Тази снимка няма да я коментирам - направете си изводите сами! 


Люис Хамилтън
(Tatoo Man) 



Смешно му е. Сигурно ще се смее още известно време. Поне докато разбере, в какво се е забъркал. Лесно му беше в Макларън. Гледаха го като писано яйце. Сега няма кой да му изписва вежди. Затова, той посещава места където му изписват кожата. За да не забравя чувството - какво е да си писано яйце. Великден е далече. Сега започват великите пости. Ако е истински християнин (като му гледам татуировките на такъв се прави) ще трябва да пости и да се въздържа от изкушенията на славата и страстта. Как ще се опази обаче нямам идея. Ще му рухне мита за християнската смиреност и силна вяра, ако вземе, че вкара някой гол...



Е, сега вече всички са разбрали от татуировките, но Люис е вярващ и от време на време практикуващ християнин - католик. В книгата "Люис Хамилтън - моята история" той разказва: "Аз понякога се моля. Моят дядо е много религиозен - ходи на църква всеки ден и винаги, когато му попадна, ме пита: "Ти молиш ли се?" или пък ми казва "Не се тревожи, Люис, Господ ще ти даде, ти само поискай." 
Ясно е, че Хамилтън няма да се остави само в ръцете на Бог. Той обича да държи своите емоции под контрол. Това е поради друг един факт, описан в книгата му, който е малко по-известен. В училище, малкото тъмнокожо момче имало доста проблеми с големите бели батковци. За да може да се защити заедно с картинга Люис тренира и карате. От дванадесет годишен Хамилтън има черен колан. Дали си го носи на състезанията обаче - не ни е известно. 











Имам идея за следващата татуировка. 
На целия гръб да си татуира Сикстинската капела, с фреските на Микеланджело Буонароти, барабар с кардиналите вътре, по време на конклава, докато избират новият Папа, а по-нагоре - на врата - комин с бял пушек! :)

Нико Хюлкенберг
(Дъ Хлъц)

Понякога прякорите онагледяват същността на човека. Чуваш прякора - виждаш притежателя - едно към едно. Друг път гледаш, чуваш, разсъждаваш... и установяваш - глупав и безсмислен прякор без реално изображение. Ненужен. 
The Hulk - това който му го е измислил на Нико, да вземе една пушка двуцевка, да я напълни с бренекета и да вземе да си пръсне тъпата чутора. 
И понеже легендата разказва, че вездесъщият мистър 20% - Вили Вебер бил "кръстил" Хюлкенберг с чутовното "Хълк", за да си променял поведението на пистата, то удоволствието от жертвоприношението, което предлагаме, ще е невиждано.
Толкова симпатичен и слънчев германец рядко се отглежда. И именно на него да дадеш името на някакво зелено, грозно и ръбато чудовище от комиксите... Не го разбирам. 



Естебан Гутиерес
(Рабъркийпър 2)



Млад, уверен, наперен, мексиканец, мексиканец със спонсор, Серхио Перес, Естебан Гутиерес! Това може да ви прилича на градация, но на мен ми напомня еволюцията на човека по Чарлз Дарвин, но във вариант Формула 1. 


Те мексиканците винаги ходят по двама. Първо бяха Ерманос Родригес - Педро и Рикардо. Братята караха и двамата за Ферари. Сега новите "синове" на Карлос Слим Серхио и Естебан са като природени братя - синове на един и същи спонсор и те карат за един и същи отбор с двигател от Ферари. Чудна работа е историята - винаги има какво да научиш от нея. Някой обаче виждат там и бъдещето. То не е трудно да се разгадае. Стига добре да се вгледаш във фактите назад... 

Ако продължим с приликите между Перес и Гутиерес не можем да подминем факта, че Серхио стана известен с топлото си отношение към гумите на Пирели. Умението му да ги гали и опазва непокътнати за малко не му донесе и първата победа във Формула 1 миналата година в Малайзия. Гутиерес пък  беше награден от Пирели за най-добро управление на гумите през сезона в GP2 през миналия сезон! Още ли си мислите, че всичко е случайно? 





















Пол ди Реста
(Шотландецът)



Не е лесно да си шотландец. Все се намира някой англичанин, или германец да те прецака. Гадни англо-саксонци. Не е лесно да си Хайлендър в страната на джуджетата, както и не е лесно да си ги мачкал тия германчета, англичанчета, испанчета и всякаква друга гмеж миджитска по пистите в другите състезания, а във Формула 1 да не ти дават и да припариш до хубава кола, с която да ги размажеш по стените на ... Монте карло (например). 


Няма спор - ди Реста е един от тези пилоти, които са побеждавали трикратния световен шампион Себастиян Фетел. През 2006 година Пол и Себастиян са съотборници в АSM Formule 3 team. Пол ди Реста побеждава Фетел при абсолютно равни условия. Което, разбира се е повод по-късно да припомни пред медиите този "позорен" за световния шампион факт. Не му липсва самочувствие на фона на "огромния" резултат от 73 точки за два пълни сезона във Формула 1 и най-добро постижение - 4-то място в Сингапур миналата година. Давай Пол! Мачкай ги! 


За него имам специален поздрав. От любимият ми шотландски поет Дерек Уйлям Дик, който в годината преди Пол ди Реста да се роди, изпя: "I was born with a heart of Lothian"

Има сериозно отношение към съперниците в тези иронични устни, не мислите ли?































Адриян Сутил
(Номадът)



Силно пече слънцето в "Сахара"...
Тези от вас, които не знаят това ще се изненадат. Сутил изобщо не е германец. Поне, ако се гледа произходът му по баща. Баща му е уругваец. И освен това изобщо не е пилот. Той е пианист - дете на музиканти. Странно обаче се развива животът на човек. Особено около 14-та му година.  Историята разказва, че на 14 години Адолф Шикългрубер загубил баща си. Знаете после какво е станало. Особено с "Момчетата от Бразилия" по Айра Левин. 
Е, момчето от Уругвай не загубило баща си на 14 години, обаче изгубило пианото и намерило картинга. Формула Форд познава много таланти, но някой да седне в седалката на едноместната кола и да твори като на пиано, не й се беше случвало. 
Годината е 2002 - Сутил печели 12 от 12 състезания във Суис Формула Форд. След това  влиза във Формула 1 през задния вход. Дори и това е меко казано, защото през 2006-та тества за така наречения отбор Мидланд, който обитава по-скоро средната земя във Властелинът на пръстените, отколкото кервана на Формула 1. За наследника на Джордан Сутил не записва участие. С продължението Спайкър обаче, не само участва в Гран При, но и печели първата си точка. Цяла точка за цяла година. Безценно! 
Историята му с Форс Индия съвсем логично е на приливи и отливи, на иди ми - дойди ми, искам те - не те искам. Напълно по номадски, напълно по индийски. Да видим дали Сахара няма да се отрази положително на историята на "номада". 



-----------
С неоценимата помощ на Иво Пинев.
Специални благодарности на Веселина Гайдарджиева! :)
Снимки: safety-car.es

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!