Косвени жертви на Спа

Е, няма такова състезание. Няма такава катастрофа. Няма такова приземяване. Няма такова лидерство. Няма такава победа. Няма такова завръщане...

Това което се случи в неделя на пистата Спа Франкошампс не е за вярване. Върнахме се във времето, когато "хляб и зрелища" бе водещото мото на Формула 1. И когато смъртта се приближаваше до пистата и целуваше любимият си пилот нежно, изпивайки последното му дихание.

Откакто Марк Уебър направи "салто мортале" във Валенсия преди 2 години, толкова сериозен инцидент май не е имало. Бяхме позабравили тази страна на медала. Формула 1 е убийствен спорт. Инцидентите са част от него. Слава Богу смъртта вече не е. Дано си остане така. Но инциденти като този на Спа отново ще има. Отношението ни към тях обаче се е променило. Така и трябва, вероятно. 
Инцидентите са неизменна част от този спорт, отпаданията също. Нищо, че Фернандо Алонсо не бе отпадал от началото на сезона - ето и на него му се случи. По най-ужасния начин. С прелитащ болид на 30 сантиметра от лицето...

Дали е от пистата, дали е от младостта или поради неопитност? Няма значение. Ромейн Грожан предизвика инцидента на старта. Много пъти се канех да напиша един текст за този млад и усмихнат французин, но все така се случваше с него, че да не го заслужава напълно... Може би щеше да е текста за Гран при на Унгария, но пък той остана нереализиран по технически причини. Сигурно ще го спомена с добри думи някога в бъдещето, но днес Грожан заслужава само това, което му бе отсъдено. 

Наказанието може и да е много строго - да пропусне следващия старт на Монца, но пилота на Лотус си го заслужи напълно. И да му беше първия инцидент - да му простят, но Грожан определено има проблем с ориентацията на пистата (странното на Спа бе, че залитна твърде надясно.) Много е симпатичен, но вместо да се усмихва, е по-добре да се концентрира и да внимава - особено на старта на състезанието. Защото, неслучайно автомобилът тежащ 600 килограма и придвижващ се със скорост от 300+ км/ч по писта се нарича болид. Другото значение на тази гръцка дума (βολις) е космическо тяло, което се сблъсква със земята. В неделя Ромейн Грожан ни убеди, че сблъсъкът може да бъде доста впечатляващ и да остави ярка диря в кариерата не само на един млад пилот...

Много ми се иска, някога отново да се върна към настроението си от началото на сезона и наистина Ромейн да заслужи казването на добри думи за него, но дотогава ще го оценяваме по действията му на пистата, а не по усмивката в падока.
Сигурно състезанието с присъствието на Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Серхио Перес и самият Ромейн Грожан щеше да бъде малко по-различно, но беше, каквото беше. 
На Спа отново победи шампион. Не, че това бе много трудно предвидимо, защото въпреки отпадналите при сблъсъка, на пистата останаха цели четирима световни шампиони.Трима от тях се качиха на подиума, а четвъртия имаше сериозен принос за интригата. Дженсън Бътън се завърна сред победителите. Направи го от първия си пол-позишън за Макларън. Не остави лидерството нито за секунда в ръцете на някой друг, не остави и капка надежда на съперниците, че могат да го доближат, или застрашат. Беше победител от началото до края. Това, което направи Хамилтън в Унгария, Бътън направи дори по-добре в Белгия. Явно Макларън е на правия път, поне наполовина. 
Като направим преценка на сезона до момента, ще видим, че победата на Дженсън Бътън в Гран при на Белгия бе напълно закономерна. Бътън победи в първото състезание на Албърт Парк в Австралия. След дългата лятна почивка състезанието на Спа Франкошампс отново бе първо по рода си. Почивката явно добре се отразява на британския пилот. Ако и между останалите състезания имаше по месец време за разпускане, сигурно щеше да е неудържим. Определено в Белгия, Бътън уцели ваксата.

Да се върнем на лайт-мотива на сезона - стратегия за смяна на гуми и тяхната употреба. Бътън победи с един стоп в бокса направен в 20-тата обиколка от общо 44, като медиум гумите бяха сменени с по-твърдата смес. Това се оказа напълно достатъчно. План "А" бе изпълнен безпогрешно. Съперниците му пробваха какво ли не, но единствено Себастиян Фетел копира стратегията на Бътън и както се видя изобщо не сгреши. Световният шампион направи спиране в 21 обиколка и остана на пистата до края, като по този начин изпревари общо десет от съперниците си (на графиката горе е видно, че в края на първата обиколка Фетел бе 12-ти) и единствено победителят остана пред него. (Любопитен факт е, че на пистата имаше още един пилот с "победната" стратегия, но той не успя да победи дори съотборника си...)

Трети на стълбичката се качи Кими Райконен. Няма отново да повтарям, че на Лотус не им достига нещо малко... (много малко, ако се има предвид и предното състезание в Унгария), за да спечелят първата си победа в настоящия състав. Ако замисълът им беше Ромейн Грожан да разчисти пътя на Кими Райконен към първата победа, то той напълно се провали (казано на шега разбира се).
Кими имаше своите моменти на Спа и в това състезание. Въпреки, че бе леко омаловажено от лошото състояние на гумите върху болида на Шумахер, изпреварнането в "червената вода" си бе една класическа проява на "ледения". Това изпреварване безспорно ще стане част от легендарните изпреварвания, в този толкова любим на пилотите и феновете завой. Още повече, че Райконен изпревари не кой да е, а седемкратния световен шампион в юбилейното му състезание № 300! 

На обратния полюс в преживяванията си на пистата с вездесъщия седемкратен бе младият му подражател Себастиян Фетел. Шумахер толкова грозно затвори сънародника си при първото си влизане в бокса, че до инцидент не се стигна само поради изключително бързата реакция на Себастиян. Поради липсата на инцидент, по стар обичай комисарите не наказаха Михаел Шумахер. Те оставиха това право на самите пилоти, но Себастиян Фетел "наказа" идола си с похвала - борел се бил като за последно!? Е, дано му е за последно да прави толкова необмислена маневра докато защитава една изгубена вече позиция.

Самият Михаел получи наказанието си от техниката на Мерцедес (за кой ли път). На Спа в края на надпреварата, вместо да се бори за нещо повече от 7-то място, Шумахер трябваше да се бори със скоростната си кутия, останала без шеста предавка. 


Но безспорно най-сериозното наказание за прегрешенията през седмицата получи Люис Хамилтън. Пилотът на Макларън, улисан в манията си да докаже, че не е по-слаб пилот от съотборника си, постна в туитър телеметрията на двата болида на Макларън. Докато миналата година правеше глупости на пистата, заради които беше доста сериозно критикуван, тази година Хамилтън прави глупости в туитър. Разгласяването на малките тайни в отбора на Макларън бе наречено детинска глупост. Техническият директор на Макларън Пади Лоу се опита да омаловажи информацията, доставена на публиката от Хамилтън. Той каза, че едва ли данните от тази графика ще са от полза за някого. Но в съвременната формула 1 телеметрията е една от най-строго охраняваните тайни на отборите. Дори и късче информация за съперниците говори много на хората, които анализират подобни графики в останалите отбори. А информация, предоставена напълно безплатно от пилот е просто безценна...


Но Хамилтън бе наказан малко или много за тези свои волности от съдбата в лицето на Ромейн Грожан. 
Само не разбрах Фернандо Алонсо, с какво бе заслужил наказанието си? 
Той вероятно бе "косвена жертва"...
Снимки: F1zoomКоментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Стартът в Сингапур - кой е виновен?

Защо само Макс Верстапен бе виновен в Баку