Монца, Италия - една година по-късно

В неделя, само седмица след състезанието за Гран при на Белгия, следва надпреварата на пистата Монца. Състезанието на италианците. Състезанието на Ферари. Състезанието на тифозите. Само червеният цвят има съществено значение на пистата, останалото е пълнеж.


В духа на тези мисли се изказа и победителят от Белгия - Дженсън Бътън. В прав текст британецът каза пред вестник Телеграф, че подиума на Монца не е от най-приятните места за него. "Тифозите са там заради Ферари, не заради нас." допълни Бътън.
Не е лесно да се победи на Монца, но никой няма да се откаже да се качи на подиума, само защото под него хиляди тифози крещят в червено...


Точно това се случи на Себастиян Фетел и на Дженсън Бътън миналата година. Тифозите подкрепиха Фернандо Алонсо, който бе на най-ниското стъпало на подиума. 
С огромно удоволствие ви представям текста от състезанието на Монца от 2011 година, проведено точно на 10-та годишнина от атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк.   

Италия, 11 септември 2011

На пистата Монца сигурността бе напълно гарантирана. Нямаше терористични атаки от глобален характер. Светът си остана същият, както и преди Гран При на Италия. Е, почти напълно същият, какъвто си беше след състезанието на Спа. Ако си спомняте в предния коментар обявихме края на шампионата при пилотите, но Себастиян Фетел май не ни слуша. Немецът пилотира, така сякаш титлата зависеше от първото място в Италия. Ред Була на Фетел летеше на Монца и не остави нито за миг съмнение у съперниците, че ще могат да се справят с него. 

Нищо, че Фернандо Алонсо направи невъзможното и от четвърто място на стартовата решетка успя в първия завой да изпревари всички пред себе си. В този миг публиката на Монца наддаде такъв вой, че за малко да предизвика първия мирен терористичен акт в историята на Формула 1.


Тероризъм на пистата обаче не липсваше. В самия старт на надпреварата Витантонио Люци се вряза като самолет в средата на колоната и отнесе двете кули – Витали Петров и Нико Розберг. В инцидента участваха почти всички пилоти стартирали след 10-то място. 

Но и  в челото на класирането имаше доста атаки. Марк Уебър се вряза в задницата на Ферарито на Филипе Маса в петата обиколка. Мисията му обаче бе самоубийствена, защото Маса загуби само няколко места в състезанието, а Уебър загуби носа на болида. Въпреки опитите да лети без предно крило по пистата Монца, австралиецът излетя твърде направо точно на мястото на което трябваше да изпише парабола. Това напълно го лиши от възможностите, които поне на думи му осигуриха от Ред Бул – да се бори за първото място със съотборника си.
  
Борбата трасето придоби доста груб привкус, когато за третото място се вкопчиха Михаел Шумахер и Люйс Хамилтън. Светът на Формула 1  бе зажаднял да подобна безкомпромисна борба. 
Хамилтън атакуваше, както той си знае, а Шумахер отбиваше атаките, както той го разбира. Битката бе напълно равностойна – като при световни шампиони. 
И така трябваше да бъде. 
Шумахер правеше и забраненото само и само да не даде позицията си Хамилтън…. И изведнъж Бътън набързо напляска съотборника си и седемкратния и показа и на двамата, че и той е световен шампион. Хамилтън в духа на добрите традиции се оплака по радиото, че срещу него се води нечестна борба. Лично Рос Браун се наложи на два пъти да обяснява на Михаел, че защитата на позицията не бива да е толкова брутална, пък било то и срещу другият най-брутален на пистата. И така, Хамилтън получи заслужено четвъртото място в Италия, но за него не получи дори капка шампанско.


Веселата напитка с мехурчетата изпиха първо тифозите под подиума, защото Фернандо Алонсо им подари напълно третото си място. Вторият в класирането Дженсън Бътън сдържано по британски си запази бутилката, а световният шампион Себастиян Фетел сподели питието с механиците от отбора.
Хубава надпревара видяхме в Италия. За този сезон Формула 1 приключи със състезанията в Европа. Чака ни изтокът, а накрая и Бразилия, но интересното приключи. Много хора вече казаха честито на Себастиян Фетел - новият световен шампион. За останалите остава само любовта към математиката.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!