Формула 1 и тъмната страна

Много любопитна история открих, преглеждайки събитията преди състезанието в Сингапур миналата година. Казаното отлита - написаното остава. Така ни учат древните, оставяйки написаното от тях на каменни плочи и стълбове. Казаното отлита, написаното се носи, учим се ние и пишем във въздуха. Върху виртуалната плоча, поставена пред входа на глобалното село - интернет всеки може да остави отпечатъка на мислите си... Дали, обаче те наистина остават!?

Връщайки се година назад, виждам написаното относно вододела Монца - Сингапур, който и тогава, както и днес е бил наситен със събития от особена величина. Ето странните мисли на един радиоводещ година по-късно: 

Формула 1 и тъмната страна

Интересни дискусии последваха състезанието за Голямата награда на Италия. Много малко от казаното се отнасяше до победителя Себастиян Фетел. Победата му бе толкова безапелационна, че почти никой, ако се изключи тима на Ред Бул, не пожела да я дискутира.
Светлините на прожекторите бяха насочени най-вече към двубоя между Михаел Шумахер и Люйс Хамилтън. Битката определено бе между лордове  на тъмната страна.
Големи спорове породи отношението към правилото, забраняващо на пилота да извършва повече от една маневра в защита на позицията си, спрямо атакуващия го пилот.
Действията на Михаел Шумахер на Монца могат да бъдат коментирани най-прецизно в светлината на няколко негови постъпки от миналото. Странно и замъглено бе отношението на комисарите, които по една или друга причина не успяха да накажат немеца, въпреки противоречивото му поведение. Може би тъмната страна успя да замъгли всичко...


Ще се обърнем назад – към историята на Формула 1. Ще се опитаме чрез миналото да  открием причините за случилото се на пистата Монца миналата неделя.


Всичко започна през една далечна, далечна... 1994 година, когато Михаел Шумахер стана световен шампион за пръв път. Едва ли има истински любител на Формула 1, който да не помни катастрофата на пистата Аделаида в Австралия в последното състезание за сезона. Тогава Шумахер – пилот на Бенетон, водеше в надпреварата, но направи грешка, напусна пистата, удари се в огражденията. Вместо обаче да остане извън трасето, той се върна пред наближаващия го Деймън Хил, прегради му пътя и се блъсна в него. Тази маневра доведе до отпадането на двамата и така Михаел Шумахер стана световен шампион във Формула 1. Това се случи в един от най-черните сезони на Формула 1. Годината, в която загинаха Роланд Раценбергер и Аертон Сена. Тъмната страна властваше във Формула 1.


Шумахер остана ненаказан за постъпката си на Аделаида. Затова си позволи да направи абсолютно същото през 1997 година. Тогава съперникът се казваше Жак Вилньов. Пистата бе Херес – състезанието за голямата награда на Европа. Михаел пазеше позицията си пред Жак Вилньов със зъби и нокти. В 47-та обиколка обаче Вилньов успя да настигне Ферарито и се гмурна пред него в завоя Dry Sack. Шумахер отново умишлено се удари в съперника си. Но не успя да повреди болида на Вилньов, нито да го изтласка от пистата, защото предната му дясна гума се заби в радиаторите на Уйлямса.
Шумахер тогава не само отпадна и не стана световен шампион, но и бе наказан с лишаване от всички спечелени точки в шампионата.

През 2004 година на Имола Шумахер отново бе безкомпромисен до наглост с друг свой съперник – колумбиецът Хуан Пабло Монтоя. Не стига, че го изблъска извън пистата по време на състезанието, ами и след това заяви на пресконференцията, че изобщо не го е видял...

През съвсем близката ни 2011 година Люйс Хамилтън повтори думите на Шумахер, че не бил видял съперника си на пистата с който се сблъска... Както се казва в приказката – те винаги ходят по двама.
През годините Шумахер участваше в много инциденти, но никога не си призна вината. Да не би някой да очаква от него, да си признае, че е направил нещо нередно в неделя срещу Хамилтън?

Въпросното правило за непромяна на посоката при защита на позиция бе въведено най-вече да защити пилотите на пистата от Шумахер. Както всяко друго правило създадено по конкретен повод, то е доста несъвършено и вероятно се нуждае от преосмисляне, в светлината на реалностите. Въпреки това е в сила и трябва да се съблюдава. Хамилтън от своя страна също показа, през годините, че спазването на това правило не му е присъщо. И точно той да се оплаква от това, че го използват срещу него...?

Този спор вероятно няма да приключи скоро – все пак се води между двамата най-безкомпромисни на пистата. Но изводът се натрапва – джентълмените на пистата няма да се забъркат в подобна ситуация. Пример – Дженсън Бътън. Некоректните маневри са си прийом на некоректните пилоти, също както и по пътищата.

Сега ни чака Гран при на Сингапур. В неделя на изкуствено осветление пилотите ще покажат какво могат в тъмната страна. Фернандо Алонсо се закани, че няма да остави Себастиян Фетел на спокойствие да си празнува шампионската титла. Странно твърдение на фона на информацията, че Ферари вече са насочили усилията си към развитието на болида за следващия сезон. Но нищо – накрая и Алонсо ще миряса и ще поздрави новият Световен Шампион. Въпросът е, кога точно ще го направи, но е много вероятно да е още в неделя през нощта.

-------------
P.S. Happy birthday, Juan Pablo! 

Снимки F1zoom

Коментари

  1. Много странна статия. Дори смешна... Прекалено тенденциозна. Разбира се, в нея главно действащо лице е Шумахер. РАзбира се, той е е тъмната страна на формулата... Без да вземаме предвид, нещата които правят останалите пилоти, дори само да вземем последното състезание в Абу Даби - Перез срещу Грожан/уебър, Бътън срещу Маса ...Преди това Малдонадо, Грожан, Кобаяши, Нико Розберг. Все тая!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!