Голямата награда на Малайзия – страсти в дъжда



Какъв сезон ни чака във Формула 1. Първите две състезания дават достатъчно индикации, за да смятаме, че ще е изключителен. След отличния старт на Макларън в Австралия, състезанието в Малайзия ни направи свидетели на нещо невероятно. Магнетичния талант на Фернандо Алонсо и великолепната стратегия на отбора на Ферари бяха причината да видим черното конче начело на кервана във Формула 1.
Двукратният световен шампион Алонсо победи в Гран при на Малайзия по абсолютно объркващ съперниците начин, в състезанието прекъснато от проливен дъжд. Предимството на Макларън от първото състезание бе буквално унищожено не само от Скудерия Ферари, а и от двигателя със същата марка поставен в болида на Заубер. Люис Хамилтън отново трябваше да се примири с третата позиция на почетната стълбичка, но този път пред него бе младият пилот на Заубер Серхио Перес.


Състезанието в Малайзия бе изключително трудно за предвиждане. Едва ли някой е очаквал, че в рулетката на дъжда, късметът ще обърне гръб на всички фаворити и за първото място ще се борят сочените за „втора ръка” отбори на Ферари и Заубер. Не само това, а дори между лидерите в надпреварата Алонсо и Перес имаше сериозна борба. В края на състезанието, на изсъхващата писта Ферарито на Алонсо започна да губи от преднината си. Серхио Перес обратно – постоянно подобряваше времената си. И когато разликата между двамата бе вече по-малко от секунда, Перес допусна грешка, напусна пистата и осигури комфорт на Алонсо за победата.

Странното е, че малко преди грешката от отбора на Заубер се чу радио-комуникация, в която екипът убеждаваше пилота си в необходимостта да внимава, защото позицията е добра. Дали това разконцентрира Перес, дали го натовари, с повече от необходимите емоции, или пък, просто младостта му си каза думата, но Серхио изгуби концентрация и напусна трасето – точно с толкова, че да запази позицията си, както искаха от бокса.
Вероятно това ще породи множество коментари. Вече плъзнаха слухове, че това е било заповед от бокса; че нарочно с оглед на бъдещето си във Ферари на Перес му е било заповядано да остави преднина на Алонсо и да не го притеснява до края на надпреварата. Не вярвам в подобни теории. Затова смятам, че борбата бе честна.

Важно участие в победата на Алонсо взеха и неговите съперници. На първо място пилотите на Ред Бул. Грешката за състезанието на Себастиян Фетел бе направена още предния ден – в квалификацията. В последната част на борбата за място, вместо отбора да се съсредоточи върху търсенето на по-предно класиране, се случи обратното. Колата на Фетел бе „обута” с твърдите гуми, вместо с по-бързите „медиум” и това го прати на 7-ма стартова позиция, която бе подобрена с едно място, заради наказанието на Кими Райконен с Лотус. Това лиши Фетел от възможност да се бори в началото на надпреварата с Макларъните, а обърнатата стратегия не проработи, защото още преди първата обиколка всички отбори получиха гуми интермедия заради дъжда на трасето. Марк Уебър в познатия си стил направи първо лош старт, а след това и рестартира слабо. На мократа писта се видя, че техните коли не са достатъчно бързи в дъждовни условия, за разлика от предните две години.


Макларън, след като стартираха добре и запазиха челото на колоната до колата за сигурност успяха драматично да обърнат нещата срещу себе си. От една страна Бътън сам се изхвърли от борбата за челото след като се блъсна в болида на Нараин Картикян. След състезанието Бътън призна, че грешката е била негова. А от друга, в бокса на Макларън на два пъти забавяха Хамилтън при смените на гуми. Единият път основателно – поради преминаващите по пит-лейна болиди, което си беше лошо стечение на обстоятелствата, а вторият път – поради забавяне на механиците. В първия случай, обаче забавянето бе решително и лиши Хамилтън от възможността да се бори за победата.

Много объркано бе състезанието и за Михаел Шумахер с Мерцедес, който имаше отличната трета позиция на старта, но след контакт с Ромейн Грожан се завъртя още в първата обиколка и изостана. Но изоставането щеше да се случи неизбежно, защото болида на Мерседес определено не е бърз на дълги разстояния.
Лотус, също като Мерцедес имат нереализиран потенциал. В крайна сметка Кими Райконен финишира пети, но можеше да бъде много по-напред при липсата на проблем в скоростната кутия от предната надпревара, която го прати десети на старта. 


За пръв път отлично състезание направи Бруно Сена с Уилиамс, завършвайки шести. Младият бразилец успя да изпревари доста коли след рестартиране на надпреварата и то по трудния начин – на пистата, като отново беше близо до Фелипе Маса, но конфликтът бе избегнат, поради влизането на пилота на Ферари в бокса. И като споменахме Фелипе, можем да отбележим, че преди последната смяна на гуми от Фернандо Алонсо, Маса бе затворен с обиколка от съотборника си.

Коментарите по темата не са излишни – напротив те се натрапват.
Ако нямаше толкова обективни причини, вероятно Маса още след това състезание щеше да освободи мястото си в отбора на Ферари на младия мексиканец Серхио Перес, независимо, че негов мениджър е Никола Тодт. Но не мисля, че фамилията Тодт спасява бразилеца от предсрочно прекратяване на отношенията с Ферари. Причините са много и вероятно ще уцеля само някой от тях:
Първо, защото Маса си свърши работата в това състезание. Умишлено или не, Фелипе осигури първото място на Алонсо забавяйки Хамилтън при спирането в боска за поставяне на гуми интемедия.
Второ, на отбора на Ферари няма да се налага да посреща двама пилоти в бокса едновременно, както правят Макларън и Ред Бул. Маса си е втори пилот и това е ясно на всички. Това – да си знаеш мястото във Ферари е предимство, а не недостатък.
Трето, по мое мнение, шефовете на Ферари не са склонни да рискуват с привличането на пилот от друг тим, пък бил той и от академията на отбора, в средата на сезона. Още витае спомена за представянето на Джанкарло Фисикела след преминаването му от Форс Индия в скудерията и пълната му невъзможност да се адаптира към отбора и болида.
Така че, Маса ще страда, но ще кара. Все пак с уговорката, че това е лично мнение, което шефовете на Ферари може да опровергаят винаги когато си поискат.  


Коментари

  1. Отлично. Ферари направи първата си крачка към прераждането едновременно с утвърждаването на Фернандо Алонсо като новия месия в червено. Не че не бяхме убедени в последния факт, но все пак...победата на испанеца дойде точно на време. В същото време представянето на Фелипе Маса потвърди необходимостта от скоростна промяна във втория кокпит на червените болиди. Въпреки сериозния картбланш от ръководството в Маранело, бразилецът няма как да остане. Разликата между класата му и възможностите на италианския тим е чудовищна и това личи от всеки състезателен метър. Имам чувството, че ако онези сантиметри от финала на сезон 2008г. бяха в негова полза, сега щяхме да наблюдаваме съвсем различен пилот. Прибавяйки и ужасяващият инцидент от надреварата в Унгария-09г., то можем донякъде да оправдаем сериозния спад в скоростта на бразилския пилот. Да не забравяме, че той беше една причините Великия Шумахер да напусне (временно) надреварите. Както и да е, Маса следва да бъде професионалист, а Скудерия Ферари не е социална служба. Все пак говорим за най-великия тим в кервана. Успех на Фелипе в новите начинания.

    ОтговорИзтриване
  2. Сезонът се очертава да бъде много интересен :).
    Въпреки, че Макларън се опитват да докажат, че в момента са номер 1 - ето, че не им се получава съвсем. Няма отбор, който да доминира на пистата, като беше предните 2 сезона. Щом Ферари, които в момента /според мен/ са в потресающо лошо състояние на автомобила успяха /благодарениe на твърде много фактори, но най-вече фактора Алонсо/ да спечетят хаотичният старт на Сепанг - тепърва ще има какво да видим през сезона :).
    От една страна Ред Бул, Макларън, донякъде и Ферари ще си останат фаворити, но очаквам във всяко едно състезание да видим как Лотус ще изригнат, Мерцедес като си оправя малко баланса и почнат да работят както трябва с гумите на дълга дистанция също, изотзат по всяко време ги дебнат Уилямс, Заубер, Форс Индия, както и Торо Росо...
    Като цяло силите в началото на сезона са доста поизравнени - да видим с напредването на състезанията и натрупването на данни от пистите, кои отбори ще съумеят да донапаснат болидите си и да почнат да побеждават по-често от останалите :).
    А това дето е писал колегата Ферарист, че класата не Ферари е чудовищна - може съвсем чудовищно да се сгромоляса, ама добре, че са им чудовищни милионите, които ще налеят за развитието на болида, че да бъдат на ниво сред останалите на пистата. А с нетърпение чакам да видя, кога най-накрая ще махнат Стола /опс - Маса/ от червения кокпит. :)

    поздрави
    К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Под "чудовищна" имах предвид разликата в класите на Фелипе Маса и тази на Скудерията. Макар, че този епитет е изцяло приложим, когато говорим за тима от Маранело. Колкото до възможността класата на италианците да се сгромоляса, то считам същото за невъзможно. Както казваха феновете на един доста омразен за мен червен футболен тим от Мърсисайд: "Формата е временна, класата вечна". По всичко личи обаче, че Ферари ще играят основна роля в този шампионат. ;)

      Изтриване
  3. Ферари са в потресаващо слаба форма. Подобрения се очакват едва за първия старт е Европа. Пилотите няма да ги коментирам, а само ще кажа, че конструктурска не се печели с 1 пилот.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!