Разместване на пластовете


Часът на истината дойде. Тази сутрин, българско време, в късния австралийски следобед, получихме малко повече яснота за това, кой има предимство във Формула 1 и кой изостава драматично.

Въпреки, че е малко рано за драматични оценки, все пак днес в квалификацията проличаха основните тенденции за представянето на отборите през сезон 2012.
Въпреки оценките на множество специалисти, че Ред Бул отново ще имат предимство пред останалите, това не си пролича в квалификацията. Видя се, че липсват качествата на болида от миналата година. Явно промяната в правилата е довела до желания резултат. Всички отбори трябва да намерят нови решения за подобряване на притискането в задната част на автомобила. Ред Бул определено нямат готов отговор на този въпрос, въпреки спокойствието което демонстрираха до днешната квалификация. Себастиян Фетел твърди, че причината за слабата квалификация не е в болида на Ред Бул, а в неговото каране, но позицията на съотборника му и разликата във времената с Макларън показват друго. Очакваме, че Ред Бул вероятно доста бързо ще решат проблемите и отново ще бъдат в челото.


Едно име изпъква сред останалите по моя преценка в началото на този сезон - Рос Браун. Атомният физик от Манчестър успя отново да предизвика съперниците си по мълчаливия си начин. Първо Мерцедес дълго криха новия си болид. После и той се оказа със счупен нос и съперниците се успокоиха. На свободните тренировки в Мелбърн, обаче Мерцедеса се появи с едно ново задно крило, което веднага се превърна в предмет на спекулации. Според специалистите става дума за система за намаляване на челното съпротивление при отваряне на DRS системата. Задното крило е така конструирано, че да се повиши скоростта на правите и да се намали разхода на гориво. Тази система бе одобрена от техническият делегат на ФИА в Австралия Чарли Уайтинг. Вероятно системата е в рамките на правилата, но показването й в последния момент няма да даде възможност на съперниците да я изкопират толкова бързо. Малко или много геният на Рос Браун се състои именно в това, да прилага новостите (които обикновено са на ръба на правилата) в последния момент, за да се осигури предимството на използването им. 
Напредъкът на Мерседес определено бе по-сериозен от очакванията на съперниците и то най-вече поради факта, че Ред Бул се представиха по-лошо от очакваното. 
Дали Михаел Шумахер и Нико Розберг ще са реални претенденти за местата на подиума ще разберем още утре сутрин. Местата на старта им дават всички възможности за това.


И въпреки гения на Рос Браун, звездите на Албърт Парк бяха Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Пилотите на Макларън имаха нужната техника, а Люис Хамилтън и необходимата скорост, която да му даде първа позиция на старта. Макларън не само не сбъркаха с развитието на красивата си кола, която е по-ниска от тази на съперниците, а май дори спечелиха от това. Само, че трябва да се имат предвид два важни фактора свързани с пистата в Австралия. Първо, че трасето бе леко „зелено”. Улиците покрай парка в Мелбърн не са традиционна писта, а на всичкото отгоре дъжда в петък окончателно изми и малкото каучук, който се бе натрупал. Второ хлъзгавата писта изисква повече притискане, което липсва почни на всички отбори. Не бяха случайни завъртанията в петък и събота на пилоти като Алонсо и Фетел. Макларън обаче имат доста нисък център на тежестта, който доста помага за по-бързото преодоляване на трасето. На други писти обаче предимството може да се окаже недостатък. 
И ако пак се върнем на личността на деня Рос Браун ще припомним думите му от едно интервю, по време на тестовете в Барселона. На въпроса дали концепцията на болида на Макларън не е сбъркана, след като няма стъпаловиден нос, Браун каза „– Ако Макларън не побеждават – няма да е заради красивия нос”.
Редно е да кажем, че ако Макларън победят, вероятно причината няма да е красивия болид, но пък със сигурност на привържениците на Ферари от това им става още по-тежко. Затова за Ферари днес и дума няма да кажа. Много ми се иска да говорим и за Кими Райконен и за Жан Ерик Верн, както и за отбора на Уйлямс, но всичко с времето си.

Pic: f1zoom.co.cc

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!