Германия на немците?

Фернандо Алонсо е гений във Формула 1!
Няма нужда от други суперлативи. 
Може твърдението да изглежда пресилено, но поведението на испанеца в последните състезания дава основание да го похвалим подобаващо.
Фернандо Алонсо финишира пръв в Гран при на Германия
Фернандо Алонсо с Ферари победи в Гран при на Германия. На старта зад гърба му бяха наредени трима немци, а до финала немците един по един се отдалечаваха от него, колко и близко да бяха.
За немците - по-късно, първите неща - първо. 

Фернандо Алонсо уверено показва, че в момента е най-добрият пилот на пистата. Такава отдаденост и концентрация във всеки един елемент от квалификациите и състезанията могат да постигнат малцина. През този сезон - само един. 
Много пъти е ставало дума, че болидът на Ферари за 2012 година не е най-бързата кола на пистата. А дали наистина е така? 
В интерес на истината очаквах от себе си да напиша този текст още след Гран при на Европа. Тогава не се осмелих. Алонсо победи във Валенсия, но отпаданията на Себастиян Фетел и Ромейн Грожан направиха изпълнението му малко по-лесно, но за сметка на това доста по-сладко. Не, че Алонсо не изпревари Грожан на пистата по брилянтен начин след рестартиране на състезанието. Не, че не успя да натрупа чудесна преднина в края на състезанието. Не, че не взриви испанската публика с поведението си след финала. Не че не плака на подиума. Не, че не бе първия пилот с две победи през сезона...
Но не ми се отвори голямата уста да изрека голяма дума за него.

В Германия Алонсо показа новото си
завоевание - рускинята Даша Капустина
Последва Гран при на Великобритания. Алонсо спечели първа позиция на старта, беше безупречен в състезанието, но стратегията го провали. Меките гуми го предодоха накрая. Но въпреки това Алонсо постигна лична победа на Силвърстоун. След състезанието увереността и мъдростта му утвърдиха усещането, че този пилот знае какво иска и знае как да го постигне, въпреки, че няма най-бързата кола. И по-важното, че той вече е изиграл предварително боксовата си среща - още преди да се качи на ринга. 

Въпреки разочароващия старт на сезона, прогресът на Ферари е очевиден. В първите надпревари, болидът им се класираше трудно в средата на колоната, но очевидният талант на Алонсо и множеството обрати в състезанията го тласкаха доста по-напред. В средата на сезона испанецът е единственият пилот, който е зъвршвал във всички състезания в зоната на точките. Така да се каже - Алонсо няма пропуск. От всяко състезание пилотът на Ферари извлича маскимума. Най-слабото му класиране е далеч назад във времето и далеч на изток - в Китай. Там Алонсо остана 9-ти след като Ферари така и не разбраха нито какви гума да ползват - нито кога. На сухото трасе в Бахрейн Алонсо също остана разочарован на седмото място и на почти минута от победителя. Но след това Фернандо бе неизменно на подиума - във всяко следващо състезание с изключение на Канада, където Ферари просто не прочетоха състезанието. Отбора от Маранело отново затвърди усещането, че се чувстват и представят най-уверено на стария континент, особено ако времето е нестабилно.
При нито едно от тези по-слаби представяния Алонсо не загуби своята увереност. Именно вътрешната увереност, че може да побеждава съперниците си, въпреки възможностите на техните болиди прави Алонсо толкова силен. Нито за момент той не губи концентрациата си и стремежа да остане начело, или пък да се изкачи по-напред. 
Фернандо Алонсо и Пат Фрай на подиума в Германия 
Има една реплика на Пат Фрай: "Когато един пилот толкова превъзхожда възможностите на колата разбираш, че той е просто най-добрия". Познайте за кого се отнася. Ще кажете - нормално е техническият директор на отбора да си хвали пилота. Тогава ще ви дам още един цитат: "Виждаме Фернандо, който е начело в шампионата при пилотите, и той няма най-добрата кола през тази година, но поради това което представлява е способен да е там където се намира в момента".* Думите са на Рос Браун казани в интервю пред Аутоспорт от месец май. Какъв му е Рос Браун на Алонсо, че да признава геният му. Никакъв - просто достоен противник, който оценява качествана на пилота.
И последен цитат - този път от друг пилот, състезаващ се срещу Алонсо, казани през юни: "Алонсо води... да, той ще спечели шампионата тази година" - Хейки Ковалайнен пред в. Турен Саномат. "Каквито и да са метеорологичните условия, винаги има една известна промелива величина и това е Алонсо, който е някъде отпред" допълва Хейки.
Едва ли има какво да се прибави, за да стане ясно, че имаме феномен, който отдавна не е завладявал света на Формула 1. Е, отдавна отдавна..., колко отдавна - 15-тина години, когато машината Шумахер започна да мачка всички по пътя си.
Люис Хамилтън си връща обиколката от Себастиян Фетел 
Алонсо победи в Германия, но какво се случи с немците на Хокенхаймринг? Тримата на старта зад ферарито на Фернандо - Себастиян Фетел с Ред Бул, Михаел Шумахер с Мерцедес и Нико Хюлкенберг с Форс Индия, бяха класирани - пети, седми и девети. Фетел за малко опита вкуса на шампанското, но после той се оказа доста горчив. Световният шампион имаше шанс да чуе немският химн пред своята публика, но къде сам, къде с помощта на "приятели" загуби твърде много в тази надпревара. За него неприятностите започнаха около 31-32-та обиколка, когато изостаналият с обиколка Люис Хамилтън се оказа зад него на пистата след втората си смяна на гуми. Хамилтън определено беше по-бърз от Фетел в този момент. Но бе изправен пред странна ситуация: първо получи указания от бокса да внимава да не попречи на съотборника си Дженсън Бътън, който бе зад него в този момент, но се бореше за второто място. Хамилтън като че ли разбра инструкцията напълно, но я реализира по различен от очакваното начин. Вместо да изостане от челото на колоната (след като е затворен с обиколка от първите двама) той използва новите си гуми и атакува Себастиян Фетел. С това си действие Хамилтън се оказа през пилот, който трябва да го затвори с обиколка. Само че Себастиян не само, не бе способен да си върне позицията, а и бързо изостана от Макларъна. Разбира се това действие бе изпълнено с противоречия. Люис се оказа пред затворили я го с обиколка болид, видя сините светлини и осигурявайки предимство на болида зад себе си - още повече увеличи скоростта си. Фетел имаше време от 2-3 завоя да помаха с юмрук докато гледаше отдалечаващата се задница на Макларъна. След състезанието немецът направи поредното "глупаво" изказване. Като под "глупаво" имам предвид, че употреби именно тази дума за поведението на друг пилот... Това явно е някакво "немско" право, защото и Шумахер обича да квалифицира съперниците си с идиотска терминология. Не им отричам правото... но не го одобрявам. 
Най-бързият бокс в историята на Формула 1 - смяна на гуми за 2.31 секунди
Фетел завърши състезанието втори, но по-добре да беше го завършил трети, защото в крайна сметка бе класиран пети. Това звучи малко като вица за сините сливи, но си е самата истина. Фетел изпревари Бътън в предпоследната обиколка някъде около обратния завой и понеже в последната фаза на изпреварването му, четирите гуми на РБР-8 бяха извън трасето формално бе нарушил правилата и бе наказан с преминаване през бокса, което се трансформира в 20 сек. наказание след финала на надпреварата. 
Как се стигна до там и справедливо ли бе наказанието са въпроси от философско-правно естество, които винаги отнемат много време и енергия на участниците в спора. Затова няма да споря сам със себе си, нито с когото и да било и ще кажа - наказанието е наказание. Беше наложено и изпълнено. Точка. 
The Rainmaster
Михаел Шумахер, когото коментаторите наричат "Господар на дъжда" (Rainmaster) показа, че все още може да кара доста добре на мокро и в събота успя да се класира трети в стартовата решетка. Мерцедесът му трябваше да бъде много бърз в Германия на пистата спонсорирана от Мерцедес. И настина беше най-бързата кола, поне за една обиколка от надпреварата. Но общата дистанция бе от 67 обиколки, а на дълги разстояния спринтьорът Мерцедес се провали. Шумахер бе изпреварен от Дженсън Бътън с Макларън, Кими Райконен с Лотус и двата Заубера - Камуи Кобаяши и Серхио Перес. Така седемкратният световен шампион остана седми в родната Германия.
Нико Хюлкенберг
Цели седем обиколки пък успя да остане на четвъртата позиция третия немец зад Алонсо - изнанадващо добре представилият се в квалификацията Нико Хюлкенберг. Но след като Бътън го изпревари и после влезе в бокса Нико така и не успя да се върне по-напред от шеста позиция. В крайна сметка остана девети. 

За сметка на изоставащите немци на трасето в Германия имаше и един който отбеляза сериозен прогрес по време на надпреварата. Нико Розберг тръгна от 16-та позиция но финишира 10-ти. За Тимо Глог в момента е трудно да се говори затова този немец ще го спестим от коментарите си.
"Швейцарците" Перес и Кобаяши
Толкова за немците. От останалите народности най-силно впечатление оставиха швейцарците и финландците. Разбира се швейцарците на Заубер са мексиканец и японец, но представянето им бе толкова плътно един до друг, че не бих искал да отлича единия за сметка на другия. Все пак следва да се отбележи, че двамата сменяха позициите си многократно, но успяха да се опазят от инциденти. Сред финладците най-силно изпъкна Кими Райконен, но не беше за сметка на Хейки Ковалайнен, а за сметка на Фетел. След наказанието на немеца, Кими бе класиран трети. Странно, но липсата му на подиума не се усети осезателно, за разлика от представянето му на трасето. В състезанието този, който се бореше наистина като лъв с останалите бе именно Райконен.  В типичния си стил Аисмен направи изпреварвания, каквито феновете желаят да виждат във всяко състезание. Лотуса обаче продължава да бъде колата с най-голям нереализиран потенциал. Вече се чудя докога ще бъде "млада надежда" в сезона, след като стигнахме почти до "есенния дял"...
Бразилците в това състезание пострадаха в началото. Фелипе Маса се върна към обичайното си поведение. На старта произведе една купчина отломки от кевлар, заради лоша преценка на разстоянието до предния болид. А после от това пострадаха доста пилоти със спукани гуми, сред които и другия бразилец - Бруно Сена. В унисон с обичаното поведение на Маса от Ферари обичайно го подкрепиха. Стефано Доменикали видя в него втория пилот в отбора за 2013 година, докато Мика Сало тръбеше наляво и надясно как Ферари има нужда от по-добър втори пилот. 
Отборът на Ферари - "Няма еуфория в Маранело - предстои ни дълъг път"
Да се върнем пак там откъдето започнахме.
Къде и как Фернандо Алонсо победи немците и всички останали в Гран при на Германия. 
Първо - още на старта. Великолепна първа обиколка за Алонсо оставила зад него Фетел, Шумахер и Хюлкенберг. Вторият в този момент Себастиян Фетел се опита да притесни Алонсо с по-добри времена от неговите във втората и третата обиколка, но след това испанеца увеличаваше преднината си, до влизането в бокса. С по-твърдите гуми (medium) болида на Алонсо определено не бе най-бързият на трасето. След като и Себастиян Фетел постави медиум гумите той направи 8 по-бързи обиколки от Алонсо и скъси разликата от 3.389 до 0.682 секунди. В три обиколки Фетел имаше възможност да използва DRS системата, но тя не му донесе необходимото предимство. На правата с отворен DRS Фетел бе едва с 4-5 км/ч по-бърз от Алонсо. Това не му позволяваше да го изпревари в обратния завой. Определено болидите на Ред Бул нямаха най-високата скорост в правите отсечки на Хокенхаймринг и това се отрази на представянето им. Въпреки, че в този момент на трасето се появи Люис Хамилтън и откровено се намеси в борбата на лидерите, едва ли Фетел щеше да успее да изпревари Алонсо с малкото предимство, което му даваше DRS системата.
Себастиян Фетел се доближи най-близо до Алонсо, но не успя да го изпревари, нито пък Бътън...
След втората смяна на гуми щафетата на преследвача бе поета от Дженсън Бътън. За разлика от Фетел, Макларъна на Бътън развиваше скорост на правата с отворен DRS в рамките на 314-316 км/ч. Това даде шанс на Бътън да се доближи максимално до водача. В момента, в който бе посъветван от бокса да натисне "магическото" жълто копче и да спечели състезанието, изведнъж Алонсо без явни инструкции от бокса, натисна своето "вълшебно" копче и отлетя недостижимо напред. Всъщност нямаше никакво вълшебно копче във болида Ферари. В момента, когато Бънът имаше шанс да бъде съвсем близо до Алонсо пред водача се появихя изостанали автомобили и той също получи предимството да ползва системата DRS. Така едно от малкото оръжия на Бътън бе елиминирано, а дали "магическото" жълто копче бе задействано от британеца така и не разбрахме, защото освен че губеше от Алонсо, той бе застрашен от наближаващия го Фетел. Останалото е история... 
Немците отстъпиха в Германия
Победата на Алонсо на Хокенхаймринг бе изработена според най-добрата традиция на Формула 1. Много адекватно поведение в квалификацията, без излишно разпиляване. Най-бърза обиколка в точния момент на третата част, при променящи се условия на пистата. Точни настройки на болида и за мокра и за суха писта. (Това как успяват да го направят във Ферари просто не знам и не мога да дам мнение). Абсолютна концентрация в състезанието и невероятна отдаденост на спорта във всеки един момент. Много труд. Но както е известно само труда не е достатъчен, трябва и една частичка гений, а Алонсо определено я притежава...

----------
*"You see Fernando who is at the front of the championship, and he has not had a great car this year, but because of what he is, he has managed to get there." 

Коментари

  1. Статията много ми хареса-с повечето неща съм съгласен но малко в повече ми идват хвалбите в посока Алансо - малко пресилвате нещата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н Димитров, нещата не са малко пресилени, те са много пресилени. Има значително количество хиперболи, които открояват текста от общата маса - затова Ви харесва. В опита си да докажа хиперболите, обаче можеше да се постарая повече. Има още много факти, събития, изказвания и емоции, които можеха още по-плътно да обрисуват образа на Алонсо като "Гений на Формула 1". Понякога казваме големи думи, заради които ни критикуват, но какви автори ще да сме ние, ако не отстояваме големите си думи докрай. Фернандо Алонсо е едно чудесно земно момче, което помня от състезанието в Унгария през 2001 година. От тогава до днес той порастна толкова много в професионалната сфера, в която се изявява, че казаното горе едва ли може да обрисува и една десета от характера и упоритостта му да се доказва. Да си най-добър от всички в света в своята сфера разкрива един абсолютен талант, който граничи с гения. Затова стоя стабилно зад думите си. Малко, или много Алонсо е гений! И ако някой иска да го оспори - пистата е негова - да си избере отбор и да го победи! Тогава и него ще призная за гений на своето време.

      Благодаря за коментара. Моля, изказвайте се без притеснения винаги, когато желаете под моите текстове и докато стоите зад името си, обещавам ще ви отговарям. :)

      Изтриване
    2. Обзора е перфектен,но'фалбите по испанската особа са,както каза колегата по-горе, в повече.
      Ама щом Ви радва,'фалете си го.

      Изтриване
    3. Благодарско на Бай Михал!
      Така великодушно ни остави да си го `фалим...;)
      Но както казах в един друг форум:
      Дано е имало защо да изречем тези силни думи за Алонсо, защото както е известно в живота: "Никога не е късно да станеш за резил!"

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!