"На тъмно"


Да караш на тъмно. Без фарове. 
Това бе усещането за повечето пилоти в състезанието за Гран при на Великобритания, минало и заминало като бързия влак през малка тъмна гаричка. 
Гумите "Пирели" отново взеха връх в надпреварата. Начина на използването им и стратегиите изградени от отборите бяха от ключово значение за победата на пистата "Силвърстоун".

Причина за карането „на тъмно” бе типично британското време в петък и събота. Дъжд, кал, затънали автомобили, огромни локви и гумени ботуши – толкова очарователно английско лято. Това бе прогнозата за петък и събота и тя се сбъдна. 
За сметка на това, през тази година, лятото в Англия дойде в неделя. Напълно неочаквано, но за сметка на това абсолютно реално. В неделя, на осми юли, за изненада на всички - и пилоти и отбори, на пистата Силвърстоун не падна и капка дъжд по време на състезанието. По този начин тестваните настройки на мокро в петък и събота се оказаха напълно безполезни за състезанието. Така пилотите се озоваха "на тъмно", но това не беше толкова лошо за някои от тях.

В Гран при на Великобритания победи Марк Уебър с Ред Бул. Австралиецът се възползва чудесно от втората си стартова позиция и надигра тактически отбора на Ферари. 
Фернандо Алонсо имаше предимството да стартира пръв и успя да устиска първата позиция цели 48 обиколки (с едно кратко прекъсване при първата смяна на гуми). Само четири тура преди края на състезанието, рискованата стратегия на Ферари го предаде и той загуби победата за сметка на Марк Уебър. 
Определено сметките на Ред Бул излязоха доста по-точни от тези на съперниците им. Двамата им пилоти стъпиха на почетната стълбичка и показаха, че в Формула 1 отново има доминиращ тим. Ред Бул са единственият отбор с три победи от началото на сезона. 
Това, което бе от значение в състезанието за Гран при на Велокобритания бе начина, по който следваше да се използват всичките тези чисто нови комплекти от сухи гуми, с които разполагаха екипите. При това от Пирели предоставиха два доста гранични в представянето си видове пирели - Soft и Hard. По-лошо би могло да бъде само, ако гумите Hard бяха комбинирани със SuperSoft, но чак до такива "извращения" едва ли може да се стигне в календара, който е пред нас. 
Твърдите сухи гуми даваха предимството на пилотите които са ги предпочели в началото, да останат дълго на пистата, а меките даваха кратковременна висока скорост, след което представянето им бележеше сериозен спад. Точно по тази крива протече състезанието на Фернандо Алонсо. Две много дълги и много успешни серии с гумите „ Hard” и една кратка, но крайно неуспешна серия с гумите „ Soft”. 
На противоположния край бяха пилотите на Ред Бул. Много кратка серия на Фетел с меките гуми и две дълги серии с твърдите, довели го до третото място; същата, но малко по-равномерна стратегия за Марк Уебър и победа на финала.
От графиката на времената, ясно се вижда предимството на Алонсо в началото изравняването след първата смяна на гуми и предимството на Уебър в края на надпреварата и особенo на финала, когато меките гуми на Алонсо го предадоха.
Всъщност карането „на сляпо” със сухите гуми влечеше рискове за всички отбори. Никой не бе опитвал сухата „Силвърстоун” и никой не знаеше коя от стратегиите ще проработи. Във Ферари може би разчитаха по време на надпреварата да завали, но отново сгрешиха, както стана в Канада. Лошо е, когато някой не се учи от грешките си, но затова пък си е изцяло за негова сметка.
Най-голям провал на Силвърстоун претърпя отбора на Макларън, но при тях този сезон е така – едно се оправя, друго се разваля. Във Великобритания, пред собствена публика Макларън имаха най-бързите стопове в бокса и почти най-бавните коли на пистата. Дали липсата настройки за сухо, или лошата стратегия бе виновна за лошото представяне, но в Маклърън определено трябва да се коригират по всички нива, ако искат да не изостават. За разлика от тях Ферари и в частност Фелипе Маса бележи бърз напредък и като нищо ще започне наистина да помага на Феррандо Алонсо в печеленето на точки. Маса, дори изказа оптимизъм, относно продължаването на договора си с Ферари в края на този сезон, ако успее да се върне към доброто представяне на пистата...
Грешната стратегия на Макларън им даде лъжливи надежди, че могат да се борят за добро класиране, но реалността ги прати на осма и десета позиция. Хамилтън дори успя да поведе за три обиколки, когато Алонсо си сменяше гумите, но бе изпреварен още на пистата от испанеца, а после и от още шестима пилоти, докато правеше супер-бързите си боксове. Напредъкът на Бътън от 13-то на 10-то място пък бе обусловен от катастрофата на Пастор Малдонадо със Серхио Перес и от неумението на Камуи Кобаяши да паркира Заубера си в бокса. 

Абсолютно "на тъмно", обаче караше един пилот от Венецуела, който напоследък е олицетворение на британската поговорка "От герой - до нула". Пастор Малдонадо е много талантлив и бърз пилот, но е и много агресивен и невнимателен противник на пистата, който не се съобразява с нищо. 
Миналата година в тази роля беше Люис Хамилтън. Тогава двамата с Фелипе Маса се състезаваха по сътворяване на безсмислени инциденти, от които никой от тях нямаше полза. Тази година Люис е нов човек, не се забърква в инциденти, но пък нещастието продължава да го преследва в най-различни и причудливи форми. 
Но да се върнем на Малдонадо, който не си взе бележка от инцидента в Гран При на Европа, заради който бе наказан. На "Силвърстоун" Малдонадо отново реши да се бори за позиции по обожавания от него агресивен начин и закономерно постигна същия резултат - изхвърли още един пилот от надпреварата. Жертвата бе Серхио Перес, който в желанието си да бъде активен извън пистата, наговори купчина глупости, които не прилягат на един уважаващ себе си пилот. Малдонадо бе заклеймен с обиди като "глупак", а в думите на Перес се четеше желание противникът му да бъде отстранен завинаги от шампионата. Комисарите и техният консултант Найджъл Менсъл бяха значително по-милостиви и наказаха Малдонадо само с парична санкция. Венецуелецът пък се защити, като каза, че бил със студени гуми и по тази причина "изтървал болида". 
Малдонадо за втори път се оказва "на тъмно" с управлението на болида си. При контакта с Люис във Валенсия беше "виновен" бордюра, който му попречи да завие наляво, а на "Силвърстоун" слабо загрелите гуми го пратиха в заубера на Перес!? Вероятно и за следващата си агресия Малдонадо ще намери "виновник", но е редно да обърне съвсем малко от вниманието си към собствената си личност. Егото на един победител във Формула 1 обаче е безгранично и не позволява подобна мисъл да засенчи светллината, с която сияе купата от Гран при на Испания...

Любопитно бе представянето на отбора на Лотус в Гран при на Великобритания. То мина напълно незабелязано. Кими Райконен и Ромейн Грожан продължават да са наясно какво трябва да направят и да са напълно неспособни наистина да го постигнат. Много малко не им достига за победата, но за съжаление в отбора от Енстън никой не знае какво точно е то. В следващото състезание Кими може да получи шанса да разбере механизма на победата, въпреки, че в Германия никога не му е вървяло много. Ромейн Грожан обаче, ще трябва да стартира с пет места назад, независимо дали ще спечели първа стартова позиция или не. Така, че вероятно и в Германия успехът няма да споходи Лотусите, но може и да стане чудо...
Особено въодушевен по темата е Техническият директор на отбора Джеймс Алисън, чието мнение можете да прочетете в сайта на Lotus F1 Team.

Вече сме на прага на Гран при на Германия. Пистата е Хокенхаймринг. Там Алонсо отива с цели 126 точки в шампионата при пилотите, но те изобщо не са толкова много колкото изглеждат. Зад него са двамата пилоти на Ред Бул, подредени в обратен ред Пилот №2 Марк Уебър е със 116 точки, а пилот № 1 - Себастиян Фетел - със 100. За Люис Хамилтън пък това ще е състезание № 100,  но дали неговите 92 точки в класирането ще преминат същата граница си зависи само от него самия.
Шампионата като, че ли сега започва. Така че, време до развръзката има много. Затова се надяваме, че Формула 1 ще продължи да бъде много интересна цяло лято и цяла есен.
-------------
Снимки F1Zoom
Графики http://f1.f-e-n.net/

Коментари

  1. Тъй де, тъй. Хубава статия, но отборът на Мерцедес по никакъв начин не е споменат, нито борбата на Михаел Шумахер през цялото състезание или пък изпреварването му на Хамилтън в самия край.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй де, тъй! :)
      Като напиша нещо за Михаел Шумахер получавам коментар: "Що не написа само "аз мразя Шумахер", вместо да разтягаш локуми.
      Като не напиша нищо за Михаел Шумахер - получавам горното! :)
      Така де, така! Заслужавам си го...
      Той и Шумахер си го заслужава!
      От 1999 година (откакто говоря по радиото за Формула 1) вездесъщият двукратен, трикратен, четирикратен, петкратен, шесткратен, че и седемкратен Световен шампион, почти не ми е излизал от устата. Дори и като излезе от играта, инструменталната подложка по БНР, на която чета текстовете за Формула 1 само бе обработена така, че да не се чува Името Му (да не го споменаваме напразно)!

      Дано остане още дълго на пистата, та да има за кого да разказвам на внуците един ден, а те да са му гледали наживо последните състезания... :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!