Надеждата умира последна

Състезанието за Гран при на Япония се оказа поредния провал за Ферари и мощен разтърсващ удар по амбициите на Себастиан Фетел за световната титла при пилотите. 

За да побеждаваш във Формула 1 са ти нужни два (поне два) изключително важни компонента - надеждна техника и пилот с хъс за победа. При Ферари очевидно първия компонент вече липсва. След като Себастиан Фетел водеше убедително в шампионата при пилотите до средата на сезона, с идването на есента червените цветове на Ферари започнаха да повяхват. Техниката започна да се разваля, а изоставането в точките, започнато на италианска земя - на Монца през септември, вече достигна твърде обезкуражаващи размери. 
Надеждата умира последна... двигателят на Ферари - малко преди това.

Шампионатът при пилотите може да приключи още в следващото състезание - Гран при на САЩ. Ето и условията, при които това може да стане, колкото и да не го искаме: 
След днешната победа на Сузука, Люис Хамилтън има 306 точки. Тези на Себастиан Фетел са 247. Разликата между двамата е 59 точки. За да стане световен шампион, три състезания преди края на сезона, Люис Хамилтън трябва да спечели 16 точки повече от тези на Себастиан Фетел - на американска почва. 

Първия сценарий е най-лесен за изчисление: Хамилтън печели Гран при на САЩ, Фетел финишира шести, или което и да е място по-назад и всичко е приключва. 
Но ако Фетел отпадне, или дори завърши - но не по-високо от девето място - тогава на Хамилтън му стига и второ място. 

Единственото, което може да задържи интригата е Люис Хамилтън да отпадне в две поредни състезания, а Себастиан Фетел да спечели и двете. Тогава може и да наблюдаваме борба в последните две надпревари. Разбира се, това е мечтан сценарий за всички привърженици на червения тим, но логиката на събитията през последните години сочи, че вероятността за подобни събития не е много голяма. 
Все пак - надеждата умира последна! 

-----------------------
Димитър Димитров
Снимки: Ferrari, Mercedes, f1.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!