Да не прочетеш състезанието...

Сезонът във Формула 1 вече ни донесе такова количество изненади, че повечето анализатори и фенове на спорта не се наемат да правят прогнози. Те дори изпаднаха в състояние на шок. Някой стигнаха до там, да твърдят открито, че Формула 1 вече не е интересна надпревара, че непредсказуемостта на състезанията и зависимостта от гумите на Пирели е довела спорта до криза. Някой пък подозират вездесъщият Бърни Екълстоун в нарочно режисиране на събитията, от което интереса към състезанията да расте.

Нищо подобно! Формула 1 си е същото това състезание, което носи много пари на едни и много радост на други. Разочарованите – могат да не го гледат – това си е тяхно право.

Какво се случи в Канада тази година?

Седмо състезание от сезона – седми различен победител. Люис Хамилтън най-накрая постигна това, което му убягваше в началото на сезона – победата. Пилотът на Макларън успя да победи в една надпревара, в която нямаше първа стартова позиция, но имаше правилна стратегия. Световният шампион от 2008 година показа, че е най-стабилно представящият се пилот от началото на сезона заедно с пилота на Ферари – Фернандо Алонсо. След победата си в Канада Хамилтън излезе начело в класирането при пилотите с 88 точки, като не е пропускал да вземе точки от нито едно състезание от началото на надпреварата. Само съотборника му от сезон 2007 в отбора на Макларън - Фернандо Алонсо има сходен резултат и само две точки по-малко в генералното класиране. Въпреки множеството различни пилоти показващи отлични резултати през този луд сезон, само Люис и Фернандо показват завидно постоянство. Това определено ги представя, като най-добрите пилоти в сезона на неизвестността. Двамата са мотивирани и постоянни и единствено грешки на отборите, които стоят зад тях не им позволиха да се откъснат далеч напред и вече да имаме ясна борба между двама пилоти за титлата.
Но да се върнем на състезанието в Канада от миналата седмица. Там Хамилтън победи, въпреки, че на два пъти в бокса имаше проблем с тръгването след смяната на гуми. Но пък именно двата стопа в бокса му донесоха успеха. На обратния полюс бе Фернандо Алонсо. Въпреки чудесния си един стоп в бокса, Алонсо загуби не само първото, второто и третото място, той загуби и четвъртото и то от Себастиян Фетел, който смени гумите си само седем обиколки преди финала на надпреварата.
Отбора на Ферари изобщо не можа да „прочете” състезанието. Въпреки, че според моето скромно мнение по-лесно за „прочитане” състезание през този сезон не е имало. От една страна, защото вече всички са наясно с невъзможността да останеш на пистата с гуми, които са изчерпали ресурса си, а от друга, защото времето бе слънчево и напълно предвидимо, напук на цялата синоптична служба на Квебек, която прогнозираше дъжд за надпреварата поне до петък. Втори бокс на Ферари бе не просто необходим – той бе задължителен.
Алонсо бе лишен, вероятно и с негово съгласие, от възможността да се бори за първото място в състезанието веднага след като Хамилтън влезе за втори път в бокса. В този момент Алонсо имаше малко предимство в представянето и ако обиколка или две по-късно бе сменил гумите си, вероятно щеше да се бори до последния метър за победата. Ферари обаче, извън всякаква нормална логика не копираха стратегията на Макларън. Появиха се идеи, че целта на Алонсо е да остане пред Себастиян Фетел, за да не бъде изпреварен от него в генералното класиране при пилотите. Ако това дори е минало през ума на хората във Ферари, значи там вече не е останал разумен човек. Абсурда на тезата, че победата е възможна, като се остане на пистата в продължение на 15 обиколки, в които съперниците ти са по-бързи от теб с по секунда на обиколка и непрекъснато стават все по-бързи, защото твоята скорост спада, бе напълно доказан. При това на писта, на която спирането в бокса е изключително кратко.
Но това е. Стратегията за това състезание не беше написана на италиански. Въпреки, че по тим-радиото на Ферари диалога се водеше именно на този език.
Дано във Валенсия, в края на тази седмица в Гран при на Европа, в отбора на черните кончета отново минат на английски, защото това е езикът на победителите, засега...


Текстът е излъчен по БНР на 17.06.2012 г. в предаването "Автохоризонт".

Коментари

  1. горе-доле,истина.

    ОтговорИзтриване
  2. Объркахме го това състезание. Много го объркахме. Едно време, ползвайки услугите на Рос Браун, бяхме еталон за тактическа грамотност, като се има предвид, че тогава с възможността за дозареждане на гориво неизвестните бяха безкрайно много повече. Сега ме е срам да гледам как се плюнчат всички в боксовете, чудейки се дали да сменят 4 гуми и не. Надявам се да наваксаме провала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През този сезон феновете на Ферари постоянно имат причина да са разочаровани. Както се казваше в детското стихотворение - Ту му носа - грозен, ту пък друго нещо...
      Ако и Фернандо успее да ги разочарова падението ще е пълно. Но той засега е безгрешен, даже малко повече от безгрешен... ;)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!