РЕЙТИНГ НА ПИЛОТИТЕ - ИСПАНИЯ 2021

Гран при на Испания 2021 бе забележително състезание. Въпреки, че трасето е трудно за изпреварване, на "Каталуня" напрежението нерядко ни държи до финала. Това е пистата, на която техниката и пилотите показват максимума, дори и в годините, в които предсезонните тестове не са се провеждали на това трасе.

Така стана и през тази година. Изпъкнаха най-добрите сред добрите и при пилотите и при машините.

Люис Хамилтън 

Талант, концентрация, увереност! Това са ключовите думи за най-добрия пилот във Формула 1. Дали той в момента се казва Люис Хамилтън? След Гран при на Испания няма съмнение. Най-великите са такива, защото имат способността да преминават през най-тежките моменти без колебания. Хамилтън е сред тях, защото въпреки „жегата“, която се опитват да му създават опонентите, той остава непоколебим. Може и да разполага с най-бързата кола, но колко са пилотите, способни да извлекат максимума от нея? Мерцедес си свършиха работата със страхотната стратегия, но за да бъде завършена, трябваше Люис Хамилтън да покаже от какво е направен – от шампионско тесто, без съмнение. И той го направи! Безспорна ОЦЕНКА 10 и точка по въпроса.

Макс Верстапен

Талант, концентрация, увереност? Дали нещо от това липсва сред качествата на Макс Верстапен? Не. Категорично и безспорно на пистата, освен Алонсо, Райконен и Хамилтън, има още един шампион. Той обаче още не е спечелил своите титли. Дали ще го направи с Ред Бул, дали ще му бъде даден шанс в Мерцедес или Ферари след години – много е вероятно. Защото Макс Верстапен, за разлика от баща си е роден победител. Но да не си мислите, че заслугата е на Йос, нищо подобно – гените на победителя са от майката! За Испания 9, въпреки, че вината за загубената победа трябва да носят и стратезите на отбора.

Валтери Ботас

Валтери изгуби всичко още в началото на състезанието, вероятно най-вече за да предпази Люис Хамилтън преди първия завой. Разбира се, както се случва редовно напоследък, от това пострада и цялото му представяне в състезанието. За никой не е тайна, че в състезателни условия той просто не може да стъпи на малкия пръст на шампиона. Сега не беше по-различно. Да, той най-вероятно ще завърши сезона си с Мерцедес, но усещането около него е, че сякаш се е предал напълно. Няма шанс за по-добра оценка от 7, въпреки, че бе на подиума.

Шарл Льоклер

Отново великолепно представяне на монекаска. Очевидно е, че Ферари имат напредък, но той не е в степен да ги качи на подиума без сътресения (отпадания) по върховете. Единствено изоставането на Серхио Перес, в това състезание, осигури четвъртото място за Льоклер. Но със сигурност младият пилот на скудерията иска да се бори за по-предно класиране всеки път и го прави успешно.

Серхио Перес

Мексиканецът все още не може да сглоби един цял уикенд с добра скорост и по негов вкус. В събота се завъртя в третата част на квалификацията и логично стартира едва осми. Оплака се от болки в рамото. Въпреки това, по традиция направи едно добро състезание, с типичната работа с гумите за него. На финала обаче все пак остана зад Шарл. Това, което е по-лошо за него обаче е, че почнаха да се привиждат сенките на Гасли и Албон...

Даниел Рикардо

За пръв път през този сезон Дани Рикардо намери нещо в Макларъна си. Дали беше някоя забутана отвертка, или точния ход на педала на газта – няма особено значение. Важното е, че стигна до финала пръв от двамата пилоти на отбора. Вярно е, че Ландо Норис имаше сериозна „заслуга“ за това с удивително лошото си представяне на фона на първите три надпревари, но да не подценяваме момчето от „там долу“, защото неговият път е там – нагоре!

Карлос Сайнц

Карлос все повече почва да влиза в ритъм с новото за него Ферари. За съжаление направи слаб старт, който се оказа решаващ. Така и не успя да изпревари Рикардо. Напредъкът обаче е видим. Очакваме все по-добри стартове от Сайнц младши.

Ландо Норис

Не беше себе си. Беше някакъв друг младеж от 2019 година, например. Слабо представяне. Очакваме повече от него. Цял сезон 9-тки и 10-ки, като Хамилтън и Верстапен. Защо не? Пък, може той да си е чакал новия договор? Сега да го видим!

Естебан Окон

Каква квалификация само! Алпин показаха, че тук в една обиколка са страшно силни. Да, ама състезанието е друга бира. Стратегията с 1 стоп можеше да проработи добре, ако гумите не бяха свършили. Въпреки това, Алпин отново са в точките и определено имат поводи да са оптимисти.

Пиер Гасли

Забележително представяне в Испания, въпреки наказанията, драмите и трудностите. Пиер не се предаде. Остави негативните мисли и се пребори за последната точка. Има хъс на шампион. Само кола няма…

Ланс Строл

Винаги е болезнено, когато си първия извън точките. Но при тази убийствена борба между петима пилоти в края на състезанието, все някой трябва да е първия губещ. За пореден път обаче Ланс надигра тотално своят съотборник. А точките рано или късно ще си дойдат. Но трябва труд и упоритост, както на пистата, така и във фабриката. Лорънс да се погрижи!

Кими Райконен

Последният световен шампион на Ферари очевидно няма да стане шампион с Алфа Ромео. Времето, в което Нино Фарина и Хуан Мануел Фанджо обираха победите в зората на шампионата с "Алфета" отдавна е отминало. Заубер винаги е бил второстепенен отбор в решетката и нито през 2001, нито през 2021 Кими има шанс за нещо повече от това - да се бори за влизане в точките. Прави му чест, че продължава да го прави без да мрънка, за разлика от други шампиони около него…

Себастиан Фетел

Продължаваме да чакаме събуждането тук. Сякаш този човек е на автопилот от 2 години. Будна кома... Победен отново от своя съотборник. Дори не беше близо до помирисване на точките. Може да е двойник? Ще почакаме още малко. 

Джордж Ръсел

Ръсел отново бе впечатляващ. Това при него вече е мярка за представяне. На пистата в Испания ни най-малко не се усети поведението му да е повлияно  от злополучната катастрофа на Имола. Да, през седмицата се опитаха да разколебаят позициите му на сигурен пилот в Мерцедес за следващия сезон, но въпреки това Джордж бе на познатото високо ниво на представяне с неубедителната техника от Уилямс.   

Антонио Джовинаци

Антонио получи подарък... спукана гума. Ама спукана още в бокса, и това му донесе близо минута в забавяне при смяната. Да, в последствие имаше и кола за сигурност, но заличаването на разликите бе непосилно. Трудно е да оценим работата му, но това, което знаем, че той не се отказа и даде максимума от себе си. За това даваме една добра оценка.

Никола Латифи

Кой? Трудно е да се оценява пилот, който почти не виждаме в състезанието, освен ако не е замесен в борба за по-предна от най-задните позиции. Шанса да остане пред Фернандо Алонсо бе заслуга главно на стратезите в Рено. Ако ще продължава така - по-добре да си ходи.

Фернандо Алонсо

Нямаше темпото на своя съотборник, но беше твърдо в борбата за точки. Късния стоп заради износените гуми обаче сложи край на спора. Трябва още време и за двукратния световен шампион.

Мик Шумахер

Агресивен на старта, стабилен и бърз, колкото е възможно да бъде в състезанието. Мик се адаптира страхотно във Формула 1. Любопитно е да разберем какво би направил с по-бърза кола от нещастния ХААС. Но и той, и ние, ще трябва да почакаме.

Никита Мазепин

Поредното наказание за Никита не изненадва никого вече, но това, което ни изненада е, че този път не беше толкова отчайващо по-бавен спрямо своя съотборник. Пак е последен, но се вижда положителна нотка във времената му. Със сигурност обаче трябва да спре да се представя като жертва, защото не му прави чест на милионерското синче…

--------------------

Автори: Р. Радоев, Д. Димитров

Снимки: Twitter


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пилотите 2013

Последното състезание на Сена

Жил Вилньов - завинаги!