Двата полюса на финландците

Полюсите са два - северен и южен. 
Финландците във Формула 1 също са двама. 

"Топло е там, където струи щастие."

Сезонът на единия бе забележителен в много отношения. Той се нареди трети в крайното класиране при пилотите и за поредна година се изказа, че това е "най-досадното" място да финишираш в края на сезона, защото трябва да ходиш на финалната гала на ФИА, за да си получиш наградата... Той е Кими Райконен - последният шампион на Ферари, последният победител с отбора на Ферари, последният пилот спечелил първа стартова позиция за отбора на Ферари. Вероятно след години легенда на Ферари и на Формула 1. 

За него още говорим в сегашно време, защото Кими продължава кариерата си в отбора, с който тя започна - Заубер. Това преминаване за много пилоти би било ужасна стъпка назад. За Кими то е завръщане в малкия отбор, в който може да получи спокойствието, да бъде оставен на мира, за да се състезава и да печели... нови фенове и симпатии от целия свят, въпреки че поведението му декларира, че не това е мотивът, който го движи. Заедно с това Кими изглежда като щастлив семеен човек, с любяща жена до себе си и две дечица.
Кими определено е на полюса на щастието.

"Студено е там, където си сам и изоставен."
Той остана пети в генералното класиране при пилотите, въпреки че спечели титлата при конструкторите в отборното класиране. Той записа най-неприятния рекорд през този сезон. Той се чувства нещастен с ролята, която получи и прие, но въпреки това не иска съвети от бивши съотборници на Хамилтън как да промени положението си. 
Той е Валтери Ботас и за него сезон 2018-та бе "най-разочароващият в кариерата му."
Ботас не успя да запише победа през целия сезон, докато съотборникът му Люис Хамилтън спечели титлата с 11 победи от 21 състезания. Ботас бе много близо до няколко победи през този сезон, но те му се изплъзваха по една, или друга причина. Най-болезнена, вероятно е била тази, която отборът на Мерцедес му отне в Гран при на Русия. Не по-малко фрустриращо обаче бе отпадането му в Гран при на Азербайджан, където Валтери спука гума три обиколки преди края, докато водеше колоната. 


"Да, мисля, че това е най-ниската точка в кариерата ми", каза той, когато го попитаха дали 2018 е най-разочароващият му сезон. "Може би първият ми сезон във Формула 1 беше труден, но няма как да го сравняваме с този, защото тогава бях пилот на Уилямс. През 2013 г. ние се борихме в задната част на колоната, но аз знаех, че това е максимума, който мога да постигна с колата. Следващите ми сезони бяха много по-добри...
Миналата година беше съвсем различна от тази. Беше първата ми година с екипа на Мерцедес, първата година заедно с Люис и си спомням, че по същото време на годината не бях много щастлив, защото не бях постигнал всички цели, които си бях поставил. Но сега, когато поглеждам назад, мога да кажа, че тогава спечелих няколко състезания, имах няколко първи стартови позиции. Днес, в този момент, аз със сигурност съм още по-разочарован от тогава. 
Да, това е най-лошият ми сезон, досега.
Трябва внимателно да погледна назад към този сезон, но е трудно да се каже какво мога да подобря, защото във всеки състезателен уикенд има неща, които може да се направят по-добре. Не бих казал, че е само едно нещо. Ще разговаряме с екипа за това. Така, че ще трябва да реша върху какво точно ще се съсредоточа, защото има много неща, а ние сме ограничени във времето. Това е планът за зимата." 
Така Валтери в края на година се оказа на полюса на нещастието...


И накрая, за неприятния рекорд на Валтери. Преди цели 45 години един пилот, който вероятно щеше да се нареди сред великите - Франсоа Север записва шест втори места в един сезон, без да спечели победа. Легендата на Тирел загива в последната надпревара на сезон 1973-та година в САЩ на Уоткинс Глен, а "рекордът" от най-много втори места без победа е негов в продължение на 45 години. 
Валтери Ботас "подобри" постижението на Север като записа седем втори места без победа в един сезон - 2018-та. Но това със сигурност нямаше да се случи, ако отборът на Мерцедес не му бе откраднал победата в Гран при на Русия...
През следващия сезон Валтери ще има възможност да запише още едно подобрение от постиженията на Север - най-много втори места без победа в повече от един сезон. Засега тези на Север са осем, но ако Валтери не вземе бърза победа в началото на следващия сезон, може да "грабне" и този "рекорд"...

Да, полюсите са два. Настроенията на финландците във Формула 1 също. При това напълно противоположни. 

------------------------
Автор: Димитър Димитров
Снимки: formula1.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!