Бърни Екълстоун: "След смъртта на Маркионе във Ферари се върнаха старите навици"

Вездесъщият мистър Формула 1 - Бърни Екълстоун, който вече не е на диктаторския си пост, все още следи спорта и прави интересни анализи. 

Според Бърни причините за неуспеха на Ферари през този сезон трябва да се търсят в отбора на Ферари, а не у Себастиан Фетел. Въпреки, че грешки на първия пилот на Ферари го лишиха от множество точки в шампионата, Бърни Екълстоун смята, че основният проблем е свързан с нездравословната атмосфера в тима от Маранело, настъпила след смъртта на Серджо Маркионе.


"Люис Хамилтън заслужено стана световен шампион, въпреки че Себастиан Фетел можеше да не е втори в края на сезона", казва Екълстоун в интервю и добавя: "Люис се справи великолепно, но той получи пълна подкрепа от екипа на Мерцедес за да го направи. В случая със Себастиан това не може да се каже. Имам впечатлението, че след смъртта на Маркионе, във Ферари се върнаха старите навици. В мениджмънта на отбора се усети липсата на силен лидер и хаоса бе повече, отколкото конструктивните действия. Имаше странни грешки в стратегията.


Отстрани на моменти изглеждаше, че отбора подкрепя повече Кими Райконен, отколкото Себастиан. Така че, Фетел е по-скоро жертва, а не причина за всичките нещастия на скудерията. Ако Ферари го бяха подкрепили по същия начин, както в Мерцедес помогнаха на Люис, тогава Себастиан може да стане шампион. Екипът трябва безусловно да подкрепя своя претендент за титлата. Това направиха в Мерцедес, за разлика от Ферари. Да, съгласен съм, Фетел допусна грешки, но трябва да попитаме защо? Отборът трябва да помага на пилота си да стане по-силен, а не да го отслабва. Например, преди години Жан Тод напълно подкрепи Михаел Шумахер. Ако пилотът не чувства подкрепа от отбора си, това увеличава вероятността той да допусне грешки. А те са главно в главата му.


Люис през 2016 г., когато водеше битката с Нико Розберг, също не бе напълно сигурен в подкрепата от отбора. През 1986 г. Уилямс не спечелиха титлата поради факта, че изпуснаха контрола, когато отношенията между Найджъл Менсъл и Нелсън Пикет връх се влошиха. Тогава от това се възползва Ален Прост. През 2007 г. Фернандо Алонсо щеше да стане световен шампион, ако Рон Денис и Макларън не се намесиха в борбата му с Люис Хамилтън, който тогава бе дебютант във Формула 1. Затова титлата получи Кими Райконен.
Не се съмнявам, че Себастиан все още може да спечели титла, но за това той се нуждае от подкрепата на Ферари."

________________________
#F1isPassion
DD
Снимки: formula1.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!