Мотото на Себастиан Фетел - Гран при на Русия 2019

Себастиан Фетел днес напомни за своя непримирим характер, който съотборниците му ненавиждат. 

Германецът никога не е зачитал уговорките преди състезанието. Направи го и днес в Гран при на Русия. Според самия него, той има право на това. Победителите не ги съдят! Това е мотото на четирикратния световен шампион, което го му помага да се катери нагоре по стълбичката на успеха без да се интересува от средствата, които му се налага да използва.


Този характер бе в основата на неговите шампионски титли от 2010 до 2013 г. Марк Уебър най-добре помни тази страна от характера му. През 2013 година в Гран при на Малайзия, въпреки предварителното споразумение между пилотите на Ред Бул и изричното напомняне от бокса за това, Себ унижи съотборника си. Той не отстъпи лидерската позиция в състезанието и бе глух за оплакванията на Уебър след това. 

Докато съотборник му беше Кими Райконен, Себастиан бе повече от щастлив. Кими на два-три пъти се разлюти доста, но никога не обвини публично съотборника си в мръсна игра. Може би бе приел ролята на втори пилот и просто му се караше във Ферари, независимо от условията при които това се случваше… 


В Монако преди две години (2017-та) финландецът беше бесен от поведението на Фетел и на тима, но не каза нито дума. 

В последните две състезания Себастиан Фетел отново влезе в режим „максимум“. В Сингапур отборът „изработи“ стратегия, с която Себастиан да спечели първата си победа след цяла година суша. На Льоклер не бе позволено да атакува, за да се запази реда и да се спечелят гарантирано победа и второ място в състезанието. Младият монегаск бе убеден от отбора, че това бил единствения шанс за резултат 1-2, което очевидно не бе вярно. 


Така стигаме до Гран при на Русия. Днес Себастиан Фетел отново напомни за най-тъмните страни от своя характер. Той отказа да спази предварително направена уговорка със съотборник. Твърдо потъпка заповедите от бокса и се опита да спечели на всяка цена. Тук обаче се намеси съдбата и той отпадна в средата на състезанието. С отпадането си стана причина за това мерцедес да получат предимство. Шарл Льоклер и Ферари останаха в подножието на върха, а самият Фетел на дъното на класирането с DNF. 

Цената на успеха е голяма. Понякога тя е твърде висока и ако я платиш, има опасност да изгубиш всичко. Така „целта оправдава средствата“, превърнала се в мото на успеха, в случай на неуспех се обръща срещу теб. Тогава средствата не са оправдани, а ти си изгубил всичко, дори и самоуважението си…

Сигурно е, че Себастиан Фетел ще продължи напред, при това по същия начин, защото е опериран от това чувство - усещането за справедливост. При него целта винаги е само една – да бъде най-отгоре, независимо от начина за постигането й.

Дано не му се налага утре да бъде в ситуацията, в която обича да поставя съотборниците си. Защото тогава може и да проумее цената на победите си...
-----------------
#F1isPassion
DD




Коментари

Популярни публикации от този блог

Пилотите 2013

Последното състезание на Сена

Жил Вилньов - завинаги!