Гран При на Унгария - това, което искат феновете!

Искате коментар? Защо пък не? Това състезание заслужава не един, а много коментари! 
Формула 1 може да носи удоволствие, дори и когато доминиращия през сезона отбор и пилот побеждават. Защото такава победа е истинска, заслужена и буди уважение! 

Заслугата за това отлично състезание за Гран при на Унгария не може да бъде пратена единствено в гаража на Мерцедес. Нямаше да е такава, каквато беше, без великолепния уикенд на Макс Верстапен, Ред Бул и Хонда. Отборът на Диди Матешиц изгуби битката със стратезите на Мерцедес, но Макс показа зъби на петкратния световен шампион. Битка за първото място е това, което искат феновете! И такава имаше почти през цялото състезание. Битка между машини и характери. За съжаление трети участник в тази борба нямаше. По една или друга причина Люис и Макс бяха изоставени от съотборниците си и от съперниците от Ферари. 


Но първо за първите! 

Люис Хамилтън се извини на стратега си Ендрю Шовлин, за това, че по време на състезанието е изказал недоверие към стратегията на отбора. Именно второто влизане в бокса на Хамилтън му даде шансове да се пребори в последните обиколки със страдащия от липсата на сцепление с износените си гуми Верстапен. 

Важно е да се знае, че пресичащата стратегия почти винаги сработва в полза на пилота посетил бокса пръв на това трасе. Дори и една обиколка понякога е достатъчна, стига влезлия да има чиста писта пред себе си. 
Затова стратегията на Макс Верстапен при първото влизане в бокса успя и Хамилтън не можа да го изпревари чисто на трасето, въпреки, че беше много близо. Изпреварванията на Хунгароринг не са лесни, но не са и невъзможни със съвременните болиди. Затова, вторият бокс беше успешен за Мерцедес, въпреки риска. Те заложиха на това, че с по-леката си кола и с гумите медиум Люис Хамилтън не само ще стопи преднината на Верстапен, но и ще го изпревари на пистата. И не сгрешиха. 


Ред Бул имаха ясна визия за края на надпреварата и тя не включваше възможността Хамилтън да записва все по-добри обиколки, чупещи рекорд след рекорд. Но Хамилтън не се предаде до края и напълно заслужено победи.  
Макс Верстапен от своя страна отново показа, че има таланта да се бори за всеки сантиметър по трасето - понякога не съвсем чисто, но пък винаги от сърце. 

Ред Бул нямаха време да реагират на рискованата стратегия на Мерцедес и както е обичайно при тях имаха арогантността да смятат, че са достатъчно силни в състезанието, след като са били най-бързи в квалификацията.

Кристиан Хорнер спокойно обясняваше в микрофоните на Скай Спортс Ф1, как Хамилтън не може да навакса разликата, която влизането в бокса отвори между Макс и Люис. Но както винаги, арогантността и самодоволството не са добри съветници и именно те решиха състезанието днес. Защото Ред Бул можеха да са малко по-наблюдателни към реалните боксове на Мерцедес, а не към фалшивите...


Би било много хубаво, ако имаше и трети участник в борбата за подиума, но такъв не се намери. Ферари днес бяха на светлинни години от съперниците си. Изоставането от секунда на обиколка ги прати в края на състезанието на цяла минута от победителя и на 45 сек. от втория, а Макс и Люис посетиха бокса по два пъти, за разлика от боксовете на Фетел и Льоклер. 


Себастиан Фетел се класира трети и единствено чувството му за хумор донякъде му спаси достойнството. Пилотът на Ферари отново се показа като най-духовит на пресконференцията на пилотите. 
На въпрос как оценяват сезона си до този момент, той каза, че оценява работата си на 5. "Това е моя номер - и отговаря на представянето ми до момента." - смеейки се коментира Фетел. 
След като Люис Хамилтън каза, че оценява своя половин сезон на 8,9, - 8,8, Себастиан се намеси решително: "Кажи 10 човече, на кого му пука?" 


А след като Макс Верстапен заяви, че не обича да си поставя оценки, Фетел го попита, дали не иска да си пише буквичка.
Макс обаче каза, че мрази поставянето на оценки, защото му напомня за училището, което не е било чак толкова отдавна при него...

...и всичко това, съпроводено с много български флагове по пистата! 
Перник, определено беше най-забележително име и на кирилица и на латиница! 


Сега следва лятната почивка. Състезания няма да има, но пък със сигурност ще има много новини за бъдещето на пилотите...

-------------------------------------
Д.Димитров

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пилотите 2013

Последното състезание на Сена

Жил Вилньов - завинаги!