Шоу за наивници

Формула 1 отново ни предлага уникални преживявания по рода и характера си, но вече не само с положителен знак. На фона на нелицеприятните разкрития и събития от последните две седмици, можем с голяма доза неудовлетвореност да заявим, че Формула 1 е шоу за наивници. 
Световният шампионат приключи. То се случи толкова отдавна, че вече никой не помни имаше ли изобщо световен шампионат през 2013 година. Себастиан Фетел стана четирикратен световен шампион. "Напра̀ви го със стил, Себ!" - бяха думите на Кристиян Хорнер - шефът на тима четирикратен световен шампион - към най-младия в историята на Формула 1 световен шампион, постигнал четири поредни титли. Това се случи в Гран при на Индия преди две седмици.
Гран при на Индия.
Наивни биха могли да бъдат наречени всички, които смятаха, че на пистата Buddh International Circuit Себастиан Фетел ще допусне някой да застраши титлата му. (В това число причислявам и себе си, защото винаги съм смятал, че Формула 1 е създадена да радва нас - наивниците, за сметка на увеличаване авоарите на една личност, за която ще стане дума малко по-надолу в текста.)

В един толкова добре контролиран сезон, в който никой и нищо не бе в състояние да се противопостави на германския световен шампион, да търсим шанс за интрига, е като "да търсим под вола теле". Вярно е, че "под вола" (разбирай отбора Ред Бул) има едно "теле", но неговата съдба е ясна. "Жертвеният телец", животното за заколение през целия сезон в отбора на червените бикове, бе Марк Уебър. Напук на традициите - в Индия (където кравата е свещено животно и на потомството й не бива да се посяга) "телето" бе грозно заклано. Марк Уебър уж имаше шанс да се бори за победа с различна стратегия… колко наивно! Себастиан Фетел уж имал проблем в скоростната кутия… колко наивно!

Ред Бул имат съвършената система за контрол върху всеки елемент от болида. Те притежават техника, с която не би следвало да се допуска и минимално количество грешка. Въпреки това, неизвестно защо - в три от последните пет състезания Ред Бул-а на Марк Уебър получи повреди. Именно поради технически проблеми Уебър отпадна от състезанията за Гран при на Сингапур, Гран при на Корея, както и във въпросното шампионско състезание за Гран при на Индия. Наивно е да се смята, че Ред Бул саботират собствения си пилот - нали!? Наивно е обаче да се смята, че това е просто лош късмет. Фортуна е изменчива - днес спохожда един утре друг, но пък никога да не спохожда някого... за сметка на съотборника му!? Наивно - твърде наивно.
Няма спор, че зад успехите на Себастиан Фетел, освен удивително бързият болид (да - този същият, който дава проблеми в ръцете на Уебър) стои и отличната работа на младия германски шампион. Не само на трасето, но и в симулатора Фетел е всеотдаен, удивително концентриран и настойчив. Това не е много трудно за един млад и мотивиран от успехите пилот. Трудно е обаче другият - стар и демотивиран от провалите, вече отказал се от Формула 1 негов съотборник да постигне каквото и да било. Затова наивникът Уебър просто бива употребяван от отбора на Ред Бул. Много по-лесно е да се заяви – „Фетел е гений, невероятен пилот, велик шампион…” на фона на представянето на Марк Уебър. "Ето вижте - Уебър има същата кола, произведение на гения на аеродинамиката - Ейдриан Нюи! Но къде са му резултатите?"
Наивно - твърде наивно...
Така е навсякъде - и в природата дори. Зад всеки велик шампион - царица-майка на кошера, стоят много, никому неизвестни пчели работнички. Тяхната цел е възпроизводството на успехите на царицата и всяка от тях може да бъде пожертвана за общото благо - това на царицата-майка. Важното е царицата-майка да снася златни яйца - и колкото повече, толкова по-добре. До тук златните успехи са четири на брой. Следващата година златната серия може и да продължи, но може и да бъде прекъсната. Това предстои, като вариантите не са само два - много са, но в крайна сметка от тях ще спечели само един – онзи, който мисли по въпроса: „Е ли приемливо даването на подкуп на лица, които не са на държавна служба.”
След като титлите при пилотите и конструкторите в шампионата бяха превзети на абордаж от бандата пирати начело с едноокия лоцман и неговия капитан Диди, не ни остана нищо друго, освен да се забавляваме в останалите след Гран при на Индия три състезания. Но какво ти удоволствие? В Гран при на Абу Даби всичко се реши в първия завой.

После златният телец (разбирай Фетел) отново бе мираж за Одисей (разбирай всеки друг преследващ го пилот на трасето). Останаха ни само мъките, на които бяха подложени преследвачите на златното руно. Марк Уебър, в компанията на още 20-тина изгубеняци се лутаха в преследване на тиквения медал за глупост.
Първенци в тази надпревара обаче се оказаха едни други съвършено объркани хора. Лотус и Кими Райконен...
Да си наивен е едно, да си глупав и невъзпитан съвсем друго. И колко наивен трябва да си, за да псуваш като тираджия по тим-радиото във Формула 1, което се слуша от милиони хора и да си мислиш, че никой няма да те чуе!?
Сценката щеше да е смешна, ако не беше твърде жалка: "Кими разкарай се от ши...ния път!!!" - "Не ми ши...но крещи!" То и адекватен превод не можем да му направим, камо ли да го осмислим и оценяваме. Двама възрастни мъже - Алан Перман и Кими Райконен се държат като ядосани пубери!? Наивно...твърде наивно.
И какво последва от това - Кими Райконен се самоотстрани от следващата надпревара още в началото, но след като се оказа, че отборът му е допуснал нерегламентиран елемент в болида и това го прати на дъното на стартовата решетка...
В последните две състезания Кими Райконен няма да кара за Лотус. Наивно… колко наивно! Имал болки в гърба. Удобно… колко удобно.

На фона на тази всеобща наивност обаче, един човек отново доволно потрива ръце. Вездесъщият император на Формула 1, негово лукавско величество - Бърнард Чарлз Екълстоун! Дами и господа!

Удивително е как Бърни успява да накара милиони наивници да вярват, че могат да спечелят нещо като плащат, за да получат неговото зрелище? Как ли - много елементарно.
Преди 37 години, както разказва Лорд Александър Хескет в последния филм за Формула 1, нещата са изглеждали съвършено простички: 
"Дойде Бърни и каза:
- Купил съм телевизионните права за целия свят за един милион долара. Тогава имаше 10 отбора. Бърни предложи:  
- Всички можете да имате по 10% от правата срещу 100 000 долара. Но там седяха 9 идиота, разказва Лорд Хескет. Те си мислеха: "О, колко тестове можем да направим за 100 000 долара." Аз казах: "Не благодаря!" И всички останали казаха: "Не благодаря!" и Бърни получи контрол.
Силата на телевизията вероятно е била подценявана в средата на 70-те години. Днес никой не си позволява да третира като изоставащо дете петия член във всяко човешко четиричленно семейство. Телевизията придоби способността да изважда парите от джоба на всеки. Ако обаче контролираш телевизията - контролираш масите. Така ти получаваш суми от техните скромни бюджети. Елементарно!? Не! Просто гениално! Както завършва разказа си Лорд Хескет: "Трогателно, нали!? Но точно така се правят големите богатства!"
Въпреки, че историята на Лорд Хескет да е доста съкратен и опростен вариант на придобития от Екълстоун контрол върху съвременната Формула 1, той доста ясно характеризира случващото се в света на наивниците. 
Наивни, но невинни ли са сподвижниците на Бърни Екълстоун - собствениците на отбори. В разпит пред съда в Лондон по делото, което Constantin Medien водят срещу него, Бърни Екълстоун в прав текст заяви, че Еди Джордан, Ален Прост и Том Уокиншоу са получили по 10 милиона долара всеки, за да подпишат договора Конкорд през 1998 г. Това действие на много езици означава подкуп или корупция, но в езика на Бърни Екълстоун вероятно звучи като „застрахователна полица”...
"Малка застраховка" относно факта, че договор Конкорд ще съществува и с правата ще се разпорежда Бърни. А чистите и невинни страдалци - Джордан и Прост си харчат милионите и днес с удоволствие участват в цирка на Бърни по един или друг начин (за мъртвите или добро, или нищо). Наивно... твърде наивно...  

Предстоят ни последните две състезания от календара за 2013 година – Гран при на САЩ и Гран при на Бразилия. Някои казват – напълно безсмислени. Те сигурно имат право да не са наивници. Но аз ще гледам и двете надпревари с удоволствие, въпреки всичко. Заедно с всички останали наивници, за които Формула 1 е страст!

И ако продължавате да се чудите защо е целият този песимизъм, излъчван от човек, който въздига Формула 1 до страст - ще ви отговоря - заради датата 10 ноември.  
--------------------------------------
Специални благодарности на Веселина Гайдарджиева
Снимки: Internet, Red Bull, Wikipedia, Safety-car.es

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!