Състезанието на трогателните жестове


В Бразилия на пистата „Хосе Карлос Паче", известна повече като „Интерлагос", сезонът във Формула 1 официално приключи. За добро или за лошо, обаче, той бе приключил като интрига много по-рано. Въпреки това, надпреварата за Гран При на Бразилия донесе удоволствие на милионите привърженици на Формула 1 по света. Донесе и невиждано за Формула 1 количество мелодрама. Не беше чак като бразилски сериал, но трогателните сцени бяха малко в повече.

Всичко започна с драмата в Ред Бул.
Фетел стартира обичайно добре, а Уебър, въпреки традиционното си забавяне на старта, остана втори. Двата Ред Була бяха най-бързите болиди на пистата и всичко изглеждаше като нарисувана двойна победа. Но състезанието в Бразилия не може да не предложи драма. От бокса съобщиха на Себастиян Фетел, че има повреда в скоростната кутия. Дори му повториха за проблема. Постепенно Фетел забави темпото си и се случи необходимото – Марк Уебър го изпревари. След като Уебър оглави колоната, двата Ред Була продължиха да са най-бързи на пистата и дори Фетел успя да направи най-бърза обиколка, но Уебър почти веднага отговори също с най-бърз тур. В края на надпреварата, въпреки обажданията от бокса, Уебър записа и най-бърза последна обиколка в състезанието. Мненията за това, дали Ред Бул разиграха номер, наречен „повреда в скоростната кутия", или колата на Себастиян наистина имаше проблем, се разделиха на две. Застъпниците на честната игра не бяха доволни. И не толкова от факта, че Уебър победи, колкото поради това, че Фетел въпреки „повредата" завърши състезанието, че и на второ място. Чуха се много мнения по въпроса имало ли е повреда, или не. От едната страна бяха твърденията, че няма причина Ред Бул да си измислят повреда,за да разменят местата на пилотите, като могат да го направят с една проста заповед от бокса, или пък със забавяне на Фетел при смяната на гуми. Някои анализатори показаха статистика за множество пилоти завършили с повреда в скоростната кутия, без да изостават сериозно от темпото си. От другата страна, любителите на теориите на конспирацията веднага заподозряха тима от Милтън кийнс, че играе нечестно, особено след като Фетел направи най-бърз тур със „повредената"скоростна кутия. 

Едно е сигурно, никой не може да докаже нещо срещу думите на Кристиян Хорнер, който твърди, че не само е имало повреда, а че тя е била толкова сериозна, че е било напълно възможно Фетел да не завърши състезанието. Доказателствата за повредата са на разположение само на отбора Ред Бул, и ще е трудно да се разкрие истина различна от тяхната. 

Споровете по темата вероятно ще продължат, но жестът на Ред Бул към втория пилот в отбора все пак бе трогателен. В последното състезание от сезона, когато всички титли са отдавна решени и единствената интрига е относно второто място в класирането при пилотите, да осигурят победа на Уебър, бе... чудесно начало на следващия сезон. Тази победа малко или много зарадва австралиеца, и ще го мотивира положително за представянето му през 2012 година с болида на Ред Бул.


В същото време, истински проблем със скоростната кутия на „Интерлагос" имаше Люис Хамилтън. Неговият Макларън го предаде в последното състезание, за да затвърди окончателно лошият му сезон, от който Люис заяви, че е извлякъл полезното. Може би, тази година действително да се превърне в катарзис за младия британски шампион. За пръв път той бе победен от съотборника си в крайното класиране при пилотите. Вече сме споменавали, че всъщност Хамилтън бе победен от собственият си характер и от безсмислените конфликти с Фелипе Маса на пистата. Точно между тези двамата, обаче бе най-трогателната сцена в Бразилия. След състезанието, в което Хамилтън отпадна, а Маса трябваше да се бори с един комплект меки гуми по-малко, двамата показаха, че между тях няма вражда. Хамилтън приближи разговарящия с фенове и журналисти Маса и го прегърна. Сцената изглеждаше много трогателно с умилените фенове наоколо и почти толкова истинска, колкото и тази с повредата на скоростната кутия в Ред Бул. Но понеже беше между човешки същества, можем да и дадем още по-малко вяра. Утре, когато се срещнат отново на пистата ще разберем дали наистина се уважават, или сценката след Гран При на Бразилия е била само евтин PR.

Гвоздеят в програмата на трогателните сцени в Бразилия заби Себастиян Фетел. Към края на надпреварата немецът се опита да бъде духовит, заявявайки, че се чувства като Сена през 1991 година. Ще припомним на по-младите фенове на Формула 1 и на тези, които не са гледали последният филм за великия бразилец, че през 1991 година, в родната си надпревара, Аертон Сена завърши състезанието с победа. Тази победа дойде, след като няколко обиколки преди края на надпреварата, скоростната кутия на Макларъна остана само с шеста скорост. Въпреки това Сена не забави темпото си и не допусна никой да го изпревари. Веднага след финала бразилският пилот припадна в кокпита на болида. Наложи се да отлепят ръцете му от волана на болида, болката бе изписана на лицето му, а раменете му бяха напълно сковани. Тази победа на Сена е написана със златни букви в историята на Формула1. Да се сравняваш с това постижение трябва да направиш нещо наистина специално. Но след състезанието в неделя, не видях нито по ръцете, нито по раменете, нито по лицето на Фетел и следа от болката, който изпитваше Сена през 1991 година. Това, твърде преиграно изпълнение, за разлика от сценката на Хамилтън и Маса не бе добърPR. 

Себастиян Фетел обаче е световен шампион и сигурно жалката трогателност, която се опита да постигне с непремерената си реплика щему бъде простена, както на всеки победител.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!