Безопасност? А, красотата... (Кой ще спасява света този път?)*

Тестовете на пистата Херес тази година предизвикаха небивал интерес. Резултатите на отборите бяха следени под лупа. Анализираше се поведението на новите болиди, отчиташе се всяка стотна от показаните времена… Да се чуди човек, защо?

Стигна се до там, че бившият пилот Дейвид Култард да изрази учудването си в туитър, от набивалия интерес и да припомни, че първите резултати, по които може да се съди за подготовката на отборите са квалификацията и състезанието в Австралия. 

Но интереса бе напълно оправдан и има своето обяснение.

Първо се появиха снимките на новия Caterham – зелен и с издължен нос. 
После се появиха и леко обработени снимки на същият този зелен Caterham с крокодилска муцуна, както и весели картинки по темата. Това предизвика смях.

Не такава беше първоначалната реакция от представянето на Ferrari (Както се вижда на снимката дори Фернандо Алонсо е доста объркан). Тук вече феновете се притесниха, после се възмутиха и по-веселите от тях накрая също се засмяха. Заваляха весели сравнения с дъски за гладене, бар-плотове, патешки човки, конструкции от лего, акулски муцуни и какво ли още не… 

После, вече нито един нов болид не можеше, нито да смути наблюдателите, нито да ги раздразни достатъчно, защото носовете на всички коли изглеждаха просто нелепо.

Огромно облекчение изпитаха феновете на McLaren след появата на новия болид, но то бе последвано от въпроса: „А, да не би в този болид всичко да е тотално сбъркано?"

Но, както каза един немец (а те разбират от това :)) най-красив е болида, който пръв пресече финалната линия. 

И като се замисли човек, всичко това е в името на безопасността. За да няма полети, като този на Марк Уебър във Валенсия през 2010 г…

Не знам…

*Този текст е от 12.Февруари.2012 г., но намирам, че е актуален към началото на сезон 2012 г.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Стартът в Сингапур - кой е виновен?

Защо само Макс Верстапен бе виновен в Баку