РЕЙТИНГ НА ПИЛОТИТЕ - МОНАКО 2021

Гран при на Монако през 2021 г. си беше почти класическо Гран при на Монако. Почти, защото нямаше кола на сигурността, която е обичайно явление. Почти, защото в състезанието нямаше изкривени мантинели, въпреки наличието на пилоти без никакъв опит на това трасе с болид от Формула 1. Определено инцидентите бяха приоритет на съботния ден. В неделя отпаднаха само нестартиралия Шарл Льоклер и Валтери Ботас, чиято предна дясна гума бе свалена от колата едва в понеделник…

Забележително е, че всички пилоти, стартирали състезанието (без Ботас) го завършиха успешно, или неуспешно според личните си критерии за успех.

Ето и нашите оценки за тяхното представяне: 

Макс Верстапен 9

В събота Макс искаше да направи нещо повече от това второ място в стартовата решетка, но не е сигурно, че щеше да го постигне. Катастрофата на Шарл Льоклер по един или друг начин му гарантира победата в Монако, защото именно заради нея, пред Макс имаше само една задача на старта – да се опази от Валтери Ботас до първия завой. Оттам нататък бе въпрос на концентрация между мантинелите по улиците на Монте Карло. А това е нещо, което Макс има в изобилие през този сезон. Браво Макс!

Карлос Сайнц 9

Карлос беше един от най-ядосаните в събота. Определено имаше скоростта да бъде първи, но като цяло уикенда все пак премина добре за него. Ако някой му беше казал, че ще се мръщи на трета стартова позиция преди седмица, едва ли щеше да повярва. В крайна сметка престижна втора позиция, което е максимално постижение на тази писта. Добре свършена работа!

Ландо Норис 9

Великолепна надпревара, проведена от един доста зрял пилот на Макларън. Не, не става дума за Ален Прост, Мика Хакинен или Фернандо Алонсо. За Ландо Норис говорим! Много стабилно и солидно представяне от пилота на Макларън, който явно още доста години ще се бори за места на подиума, а защо не и за победи с отбора, който има 12 шампионски титли при пилотите. Третото място вече е нещо нормално постижимо за Норис, ако някои от пилотите на Мерцедес или Ред Бул имат проблеми. Все още, обаче колата на Макларън не е готова за битка за върха.

Серхио Перес 8

Бавно и полека мексиканеца започва да приема съдбата на предишните Макс съотборници. За съжаление все още не може да бъде равен с Макс. Никъде. Ужасна квалификация в събота! Все пак на тясното трасе, с обърната стратегия успя да прескочи не един и двама пилоти и спечели много добри точки за Ред Бул. За това получава много добра оценка.

Себастиан Фетел 9

Той се завърна! Себастиан Фетел направи шампионско каране по улиците на Монте Карло и напомни за най-добрите си години в Ред Бул. Вярно е, че спечели 2 места благодарение на стратегията с по-късно спиране в бокса, но в Монако това е начина. И все пак, при излизането си от бокса трябваше в чиста битка да остане пред Пиер Гасли и Люис Хамилтън, което бе наистина забележително на фона на досегашното му представяне през сезона.

Пиер Гасли 8

Страхотен уикенд за френския пилот! За никого не е тайна, че Алфа Таури са може би пети, че дори и шести по скорост, но в Монако Пиер измъкна максимума. Перфектна стартова позиция и перфектен финал. Може би щеше да е още по-добре за него, ако бе успял да се пребори с Фетел, но и това не е никак малко!

Люис Хамилтън 6

Шампионът не беше на себе си преди, по време и след състезанието за Гран при на Монако. Негативното му отношение към надпреварата първо бе индикирано от медийни изяви, в които определи състезанието като скучно и поиска да бъдат направени промени. Вероятно защото в настоящия момент не разполагаше с никакви инструменти да се справи с предизвикателството по тесните улици с дългата си кола. Причините за лошото му представяне могат да се търсят в гумите, в настройките, в дължината на болида, в стратегията и в какво ли още не. Със сигурност имаше доста виновни за лошото представяне на Мерцедес в Монако, но и със сигурност една от тези причини се казва Люис Хамилтън.

Ланс Строл 7

За първи път Ланс бе победен от своя съотборник Себастиан Фетел. И то категорично! Дали от трасето, или други фактори свързани с развитието на болида, значение няма. Бе победен. Въпреки това, той е в точките! Астън Мартин могат да бъдат извънредно доволни от този уикенд. Двама пилоти с точки от Монако и обещаваща скорост за следващите стартове.

Естебан Окон 8

Поредното стабилно състезание на Окон с колата на Алпин и стабилно в точките и пред именития му съотборник. Дали Естебан можеше да постигне нещо повече в Монако? Не. Но успя да изпревари Джовинаци и да опази позицията си от напористия (в това състезание) италиански пилот на Алфа Ромео.

Антонио Джовинаци 8

Гранде Антонио! Най-сетне точка и за Алфа Ромео. Макар Окон да го прескочи в състезанието (което беше по-скоро плод на стратегия, от колкото скорост), Джио показа много добра агресия, която на друга писта щеше му спечели и тази позиция. Италианеца демонстрира огромно развитие през последните две години, като все по-често почна да побеждава своя именит съотборник. Buon lavoro figlio!

Кими Райконен 7

Слабата квалификация в Монако води до слаби резултати. В събота Кими остана 14-ти и от тази незавидна позиция нямаше какво много да направи в неделя. Стратегията с доста късен стоп за смяна на средно-меките гуми не му реши важните проблеми и той остана извън точките.

Дани Рикардо 6

Даниел със сигурност ще иска да забрави този уикенд колкото се може по-бързо! Да бъдеш затворен от своя съотборник с цяла обиколка е удар под кръста за който и да е пилот. По улиците на Монте Карло е така. Няма къде да се изпреварва и ако не ти потръгне, става все по-зле... Средно положение тук няма. Ще се върне където му е мястото, със сигурност… някой ден. Ние сме търпеливи!

Фернандо Алонсо 5

Трудна година за двукратния световен шампион. Трудна бе и Гран при на Монако за него. Като изключим отпаданията му на това трасе, той никога не е финиширал по-назад от 10-то място и почти винаги е бил в точките. Да не забравяме, че има и две победи по улиците на Монте Карло. Затова 13-то място за 14-ти номер си е направо провал, още повече, че съотборника му отново е в точките.

Джордж Ръсел 7

Джордж даде колкото може от себе си в Монако. Но нито колата може да покаже нещо повече, нито възможностите за изпреварване тази писта са кой знае колко големи. Очите му блещукат вече в посока Мерцедес, не е тайна за никого. Все пак ни се ще да видим отново защо той е гласен за тази позиция.

Николас Латифи 6

Разби се в събота в тренировката. В квалификацията след него бяха само болидите на ХААС, но в състезанието успя да мине пред Юки Цунода. Нямаше много влизания в обектива (за кой ли път), което при него може би е добра индикация. Все така незабележим, за съжаление.

Юки Цунода 6

Юки не е свикнал да кара на такива трасета. Та той дори не знаеше, че в петък тук тренировки няма. Направи едно почти незабележимо състезание, като най-хубавата част беше, когато сложи меките гуми и за около две обиколки името му стоеше срещу „най-бърза обиколка“. За шестнадесетата позиция обаче точка при най-бърза обиколка не се дава. Остава да помисли какво трябва да направи, че поне малко да се доближи до своя съотборник от тук насетне.

Никита Мазепин 6

Всички очакваха той да е черната овца в състезанието по улиците на Княжеството. Само, че Никита устоя на изкушението и не се размаза в мантинелите. А за завъртания изобщо нямаше как да става и дума. На старта му беше трудно и Мик го изпревари във Фибата. Но точно там се видя, че руснакът има умения да се опази от инциденти със съотборника си. Доста умно отстъпи, за да може после отново да се окаже пред него. Кога точно стана това, екипът на френската телевизия ТМС не ни позволи да видим. Но ние пропуснахме и доста други моменти от тази надпревара…

Мик Шумахер 5

Мик си имаше доста проблеми на глава. Разби се в събота, не взе участие в квалификацията. В неделя направи страхотно изпреварване срещу съотборника си, но в крайна сметка пак завърши зад него. Можем само да му пожелаем неговата увереност да не спадне, защото знаем, че може много повече.

Отпаднали:

Валтери Ботас 8

Валтери бе по-добрият пилот на Мерцедес в Монако. Имаше шанс да се бори за победата, но една гайка го провали. Много е интересна тази негова способност да обира всички проблеми на отбора и в механичен и в стратегически план. Докога ли ще продължава това? Може би само до края на сезона…

Шарл Льоклер 5

Ех, Шарл... Както казва един известен български футболист „Човек само, когато знае к`во му е, само аз си знам к`во ми е!“ Беше брилянтен през почти целия уикенд! Оставаше само 1 минута и мястото му сред призовите места бе гарантирано. И той се прецака сам... За съжаление абсолютната идиотщина във Ферари продължава за поредна година. Да имат такава страхотна възможност и дружно да я пропилеят... Даваме му десетка за почти целия уикенд (до момента на срещата с мантинелите), но и кръгла нула заради печалния финал. За това... средно аритметично – 5, и успех в Баку!

--------------------------------

Автори: Р. Радоев, Д. Димитров

Снимки: Twitter

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пилотите 2013

Последното състезание на Сена

Жил Вилньов - завинаги!